De seneste år har politikere på Christiansborg haft som mål, at der skulle ansættes flere sosu-medarbejdere. Men det er ikke lykkedes.
På fire år er der tværtimod sket et lille fald, hvis man ser på antallet af ansatte i både regioner og kommuner. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Men i Varde Kommune mener man at have fundet en løsning på at skaffe flere hænder. De har nemlig skabt et forberedende forløb til social- og sundhedsuddannelsen, som er målrettet udlændinge, der bor i Danmark.
I januar 2020 startede det første hold bestående af 28 udlændinge på det nye forløb. En af dem er ukrainske Anna Dobroshtan, der har været i Danmark i cirka seks år. Hun bliver færdiguddannet i dag – og allerede i morgen tidlig starter hun i job på plejecentret Lyngparken i Varde.
- Det er meget spændende for mig. Jeg er spændt på at starte og møde nye borgere og kollegaer, fortæller hun.
Forstår og taler nu dansk
Forud for social- og sundhedsuddannelsen får de udenlandske studerende et særskilt forløb, hvor de bliver undervist i blandt andet dansk sprog og kultur. De kommer også ud i små praktikforløb undervejs. Efter et halvt år bliver de blandet med skolens øvrige sosu-klasser og fortsætter uddannelsen der.
Anna Dobroshtan kommer fra en baggrund i landbruget, men er nu færdiguddannet social- og sundhedsassistent efter at have gennemført Varde Kommunes nye uddannelsesforløb.
Forløbet har betydet meget for hendes mulighed for at færdiggøre social- og sundhedsuddannelsen og komme ud i job efterfølgende, fortæller hun.
- Det var lidt svært for mig, at lære sproget at kende. Så det er en kæmpe succes, at jeg kom igennem alle mine praktikforløb og nu står med mit eksamensbevis. I går bestod jeg min eksamen med ti. Og det synes jeg er ret flot.
Det halve års forløb, inden sosu-uddannelsen har haft stor betydning for Anna Dobroshtan, siger hun.
- Jeg har lært mere om den danske kultur, og at vi har forskellige dialekter. Det danske sprog er ikke let, men forløbet har givet en bedre forståelse af sproget.
Og det er vigtigt med en god sprogforståelse, når hun trækker i arbejdstøjet fra i morgen.
- Nu kan jeg forstå og tale dansk. Det betyder meget for mig, fordi jeg kan kommunikere og undgår misforståelser, siger Anna Dobroshtan.
Frafaldet er markant lavere
Indtil videre har 15 ud af de i alt 28 studerende på det første hold fået fast arbejde som sosu-hjælper eller -assistent i Varde Kommune. Derudover har holdet på det nye uddannelsesforløb oplevet et markant lavere frafald end normalt på social- og sundhedsuddannelsen.
Det fortæller Winnie Bejder Jensen, der er uddannelsesleder i Varde Kommune og tovholder på projektet. Ifølge hende er modellen fra Varde den helt rigtige opskrift til at få flere hænder ind på sundhedsområdet.
- Vi har fundet en rigtig god løsning. Vi kan se, at vi får uddannet meget kvalificerede medarbejdere, og det er med til at løse det store rekrutteringsproblem, som vi ikke bare har i Varde Kommune, men faktisk i hele landet, siger hun.
Succesen i Varde har også spredt sig til flere af landets andre kommuner.