Særligt farlig flåt-virus breder sig i Danmark: Sådan beskytter du dig bedst mod bid

TBE-virus kan give hjernebetændelse, og nye tal viser, et stigende antal diagnosticeres i Danmark.

Det er flåtsæson. De danske flåter kan smitte med både borrelia og TBE-virus, men der er en række forbehold, du kan tage. (Foto: © Bertrand Guay, Scanpix Denmark)

De fleste af os har nok prøvet at undersøge armhuler og knæhaser for flåtbid efter en tur i skoven.

Men mens borrelia længe har været og fortsat er den mest udbredte bakterie blandt flåter, som kan føre til sygdom hos mennesker, er en virus også så småt begyndt at brede sig blandt flåter i Danmark.

Der er tale om TBE-virus, som kan give hjernebetændelse, og som har spredt sig ved Tisvilde Hegn og enkelte andre steder i Nordsjælland siden 2019. Før det var TBE-virus hos flåter hovedsagligt fundet på Bornholm.

Siden 2017 er der diagnosticeret et stigende antal TBE-tilfælde i Danmark.

I 2022 blev der diagnosticeret 14 tilfælde med virusset i Danmark. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). Heraf var fem formodet smittet i Danmark, mens de øvrige ramte er blevet smittet i Sverige, Letland, Tyskland og Norge.

Fire af dem, der formentlig er smittet i Danmark, formodes at være blevet smittet i Nordsjælland, mens den sidste formodes smittet på Bornholm.

Antallet, der findes smittede, er fortsat meget lavt, skriver SSI.

Ifølge René Bødker, der er seniorforsker i sygdomsbekæmpelse på Københavns Universitet, bliver de færreste syge af et bid fra en flåt med TBE-virus.

Grunden til, at virusset alligevel fører til bekymring er, at den i få tilfælde kan føre til alvorlig sygdom.

Nogle kan opleve lidt feber i dagene efter biddet, og i få tilfælde kan der efter et par uger vise sig mere alvorlig sygdom.

- Hvis det sker, så er det, fordi virus nåede at trænge ind i centralnervesystemet, og så bliver man rigtig syg. Det kan være lammelser, man bliver omtåget. Folk kan falde nærmest i koma og i værste fald dø af det. Det er en alvorlig sag, siger han.

Der er derfor grund til at holde øje, for virusset ser ud til at sprede sig - både i Danmark, men særligt på den anden side af Øresund i Sverige.

- Der sker et eller andet i øjeblikket i vores miljø, som gør, at den her virus nu trives i dansk natur, siger René Bødker. Det er dog set før, at tilstedeværelsen af virusset hos flåter i nogle områder er gået i sig selv igen.

René Bødker understreger, at borrelia, der kan føre til hjernebetændelse, fortsat er det største og alvorligste sundhedsproblem skabt af flåter. Der findes virkningsfuld behandling mod borrelia.

- Sandsynligheden for, at du får borrelia i hjernen er langt større, fordi der er borrelia overalt. Der er borrelia i min egen have og på Assistens Kirkegaard i København, siger han.

Der findes en række forholdsregler, du kan tage for at beskytte dig mod flåtbid.

Her er seniorforskerens bedste råd:

Hold dig på stierne i skoven

René Bødkers bedste råd er at holde sig til de anlagte grusede stier i de offentlige skove.

- Så får man stort set ikke flåter på sig, siger han.

Klæd dig på efter forholdene

Et af de vigtigste råd er at klæde sig på med noget "flåtafvisende" tøj, siger René Bødker.

- Jeg bruger selv gummistøvler, og så tager man et par glatte bukser på måske, som man stopper ned i strømperne. Så er man ret godt dækket ind.

- For man får flåter på sig, når man går gennem græsset og underskoven, men det er ikke det samme, som at de kommer ind på huden.

Der findes også visse sprays eller andre flåtafvisende stoffer, men påklædning er seniorforskerens ultimative go to.

Overvej en vaccine, hvis du er i risiko

Der findes en vaccine mod TBE-virus, som man selv kan betale sig til. René Bødker forklarer dog, at det langt fra er alle mennesker, der er i risiko for at få flåter på sig.

- Masser af mennesker går tit ture i skovene, hvor de går på stierne – også oppe i Tisvilde Hegn – eller kører mountainbike. De får ikke alle sammen flåter på sig. Hvis de ikke plejer det, så gør de nok heller ikke de næste dage, siger han.

Men hvis man eksempelvis er vild med at samle svampe eller plukke bær, eller hvis man har et nysgerrigt barn med sig på skovturen, der går på opdagelse i skovbunden, så er man i større risiko for bid og vil måske have oplevet at blive bidt af flåter flere gange i sit liv.

- Hvis man færdes meget i de nordsjællandske skove og får mange flåter på sig, så synes jeg alvorligt, man skal overveje at investere i vaccinen, siger René Bødker, som ikke har hørt om nogle bivirkninger ved vaccinen.

René Bødker understreger dog, at vaccinen ikke er 100 procent effektiv, og at man derfor stadig bør tage sine forbehold.

Når flåten har bidt sig fast

Er skaden sket, og du har fået et flåtbid, så er René Bødkers råd klart.

- De skal bare af med det samme. Det er bare en negl på og få den væk. De må ikke få lov at sætte sig.

- TBE-virus sidder allerede ude i spytkirtlerne på den her flåt, så lige så snart den sætter tænderne i en og sprøjter spyt ind, så begynder den at overføre TBE-virus. Så man kan ikke vente, siger han.

Der findes ingen specifik behandling, men som sagt er det muligt at forebygge sygdommen med vaccination.

Er du derimod blevet bidt af en flåt med borrelia, kan man beskytte sig, hvis man bare fjerner flåten i løbet af en halv eller en hel dag, for bakterierne kommer ikke ind før senere i processen, siger seniorforskeren. Der findes også penicillin mod infektion med borrelia.