Sag om PET-bog: Chefredaktør og mediehus betaler bøder

Det har intet formål at lade sagen fortsætte, lyder det fra mediehuset.

Chefredaktør Christian Jensen og JP/Politikens Hus skal også betale sagens omkostninger på 60.000 kroner. (Foto: DALL JAKOB © Scanpix)

Chefredaktøren for dagbladet Politiken, Christian Jensen, er klar til at betale en bøde på 50.000 kroner, som han i dag er blevet idømt i Københavns Byret.

Bøden fik han, fordi han tilbage i oktober 2016 trodsede et forbud mod at udgive bogen "Syv år for PET".

- Som chefredaktør er det min opgave at bringe oplysninger af væsentlig samfundsmæssig interesse frem i lyset. Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er hævet over landets love. Nu har byretten talt, og jeg accepterer dens afgørelse, udtaler han i et skriftligt citat.

Samtidig er mediekoncernen JP/Politikens Hus også klar til at betale en bøde på 100.000 kroner, som koncernen i samme ombæring er idømt for at udgive bogen.

Det skriver JP/Politikens Hus i en pressemeddelelse.

- Nu har denne sag verseret i over to år. Vi mener ikke, at det har noget formål at lade den fortsætte i retssystemet, udtaler direktøren i JP/Politikens Hus, Stig Kirk Ørskov, og ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen.

- Selvom vi fortsat mener, at frifindelse havde været rigtig i lyset af Højesterets tidligere dom, vælger vi at trække en streg i sandet og acceptere byrettens dom, tilføjer de.

De vil altså ikke anke sagen, selvom de undervejs havde krævet frifindelse.

PET havde krævet kæmpebøde og fængsel

Det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), der hev mediehuset og chefredaktøren i retten.

PET mente, at Christian Jensen burde straffes med fængsel i fire måneder, og at JP/Politikens Hus skulle idømmes en bøde på 15 millioner kroner, fordi de offentliggjorde "Syv år for PET" på et tidspunkt, hvor det var forbudt.

Forbuddet blev besluttet af en dommer i Københavns Byret 8. oktober 2016, efter at PET havde argumenteret for, at bogen kunne indeholde fortrolige oplysninger, der kunne skade efterretningstjenesten og statens sikkerhed.

Forlaget bag bogen, andre medier og flere boghandlere blev også forbudt at udgive bogen.

Men 9. oktober var hele bogen at finde i et særtillæg til Politiken, der mente, at offentligheden skulle kende indholdet af bogen.

Derfor blev forbuddet ophævet igen, og PET valgte at gå rettens vej.

Chefredaktør Christian Jensen og mediekoncernen havde krævet frifindelse, fordi de blandt andet mente, at forbuddet var rettet mod den forkerte part - nemlig koncernen JP/Politikens Hus og ikke den ansvarshavende chefredaktør.

Dom i sideløbende sag mod Jakob Scharf

Sagen i dag er en af flere sager i kølvandet på den meget omtalte bog.

I næste uge falder der dom i en straffesag mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der er tiltalt for at bryde sin tavshedspligt og afsløre fortrolige oplysninger i bogen.

Bogen bygger på research og interviews med Jakob Scharf, der var chef for PET fra 2007 til 2013, og den er skrevet af Politiken-journalisten Morten Skjoldager.

Han er desuden sigtet i samme sagskompleks, ligesom flere andre er det.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra PET.