Sager hober sig op ved domstolene: Går en svær fremtid i møde

Stort set alle straffesager bliver i øjeblikket udsat på ubestemt tid.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage mener, at domstolene burde behandle flere sager nu på trods af corona-epidemien. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Corona-krisen presser de danske domstole, hvor sager om kriminalitet nu hober sig op, fordi domstolene har udsat stort set alle sager på ubestemt tid.

Og det ser ikke ud til at lysne lige foreløbigt, for de danske domstole har valgt at forlænge nødberedskabet frem til 10. maj.

Situationen med voksende sagsbunker bekymrer flere, fordi retssystemet i forvejen er presset.

- Der vil være et stort - og endnu ukendt - antal straffesager, som skal behandles ved domstolene på et senere tidspunkt. Det bliver en stor udfordring for en i forvejen presset straffesagskæde at få afviklet disse straffesager, udtaler rigsadvokaten Jan Reckendorff.

Samme melding kommer fra formanden for de danske dommere.

- Der er ikke tvivl om, at vi går en svær fremtid i møde. Vi er udfordret, siger Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen.

For ét er, at mange retssager er sat på pause på grund af corona-krisen.

Noget andet er, at anklagemyndigheden har arbejdet hjemmefra, så der er kommet mange nye anklageskrifter under Covid-19.

-

Anklagemyndigheden
har brugt corona-krisen til at producere yderligere sager. Så hvis man ønsker, at domstolene skal følge med, så må man også se på vores ressourcer, siger formand for dommerforeningen Mikael Sjöberg.

Forsvarer: Stort problem for varetægtsfængslede

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage så gerne, at flere sager blev afviklet i dag på trods af den

ekstraordinære
situation i vores samfund.

- Efter min opfattelse burde man behandle langt flere sager, og det mener jeg også, at man er i stand til at gøre under sundhedsmæssige forsvarlige forhold. I mange af sagerne vil det være muligt at sidde med behørig afstand til hinanden, og derfor har jeg simpelthen svært ved at forstå, hvorfor man ikke får afviklet nogle flere sager, lyder det fra

forsvarsadvokaten
.

Det er især de

varetægtsfængslede
, som Mette Grith Stage er bekymret for, når nu retssystemet er i nødberedskab.

- Det er et stort problem for de personer, der sidder

varetægtsfængslet
, og som ikke er fundet skyldige endnu. De får deres varetægtsfængsling forlænget med mange måneder, fordi deres sager er blevet udsat, siger hun.

Formanden for dommerne medgiver, at udsættelsen af retssager skaber problemer - også for andet end størrelsen af sagsbunkerne.

- Det går udover vores allesammens retsfølelse, at vi ikke kan få afviklet retssager. Men vi må bare sige, det ville jo også krænke os allesammen, hvis vi satte sundheden over styr, siger Mikael Sjöberg.

Han fortæller, at enkelte

varetægtsfængslede
er blevet løsladt som følge af nødberedskabet hos domstolene, fordi de risikerede at sidde fængslet i længere tid, end hvad de kunne ende ud med at blive idømt.

Byret mangler plads i lokalerne

Københavns Byret er en af de domstole, der har udskudt sager.

- Vi har været nødt til at

udskyde
en række sager, herunder også nogle store nævningesager, fordi vi ikke har store nok lokaler, hvor disse sager kan afvikles sundhedsmæssigt forsvarligt, siger retspræsident for Københavns Byret Søren Axelsen.

Han viser rundt i en tom sal og fortæller, at der normalt kan afvikles sager med op til 30 personer i lokalet. Det er en af de større retssale, men lige nu anvendes den kun til sager, som betegnes som "kritiske".

Søren Axelsen viser rundt i en tom retssal i Københavns Byret

Og hvad der kendetegner en kritisk sag, forklarer direktør for Domstolsstyrelsen Kristian Hertz:

- En kritisk sag er en sag, der er bundet af frister eller er særligt indgribende. Det er vigtigt, at retssystemet fortsat fungerer, at der kan blive gennemført

grundlovsforhør
, og at der kan laves fristforlængelser af
varetægtsfængslede
. Men det er også vigtigt, at vi kan gennemføre visse hastende konkurssager og tinglysningssager.

Han understreger, at man hele tiden vurderer, om flere sager skal tages op.

- Vi kigger hele tiden på, om listen af kritiske sager skal udvides, men så længe meldingen er, at vi er en del af hjemsendelsen af de offentlige ansatte, så fortsætter vi vores nødberedskab.

Et puslespil skal gå op

I Københavns Byret mener retspræsident Søren Axelsen, at der venter dem et større puslespil på den anden side af Covid-19, når de mange sager skal

genoptages
og afvikles.

- Både forsvarer, anklagere og dommere skal have sager ind i kalenderen. Vi kan godt indhente den sagsmængde, der er ophobet. Men det kommer til at tage lang tid, siger han.

Kristian Hertz fra Domstolsstyrelsen forsikrer, at der er lagt en plan for, hvordan sagerne skal afvikles.

- Vi har nu sat gang i et arbejde med at forberede en gradvis genåbning af domstolene og se på, hvilke sager det er hensigtsmæssigt at starte med. Vi skal både tage hensyn til, om de er kritiske og højt prioriterede, men det skal også ske på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger han.

Ifølge rigsadvokat Jan Reckendorff er Domstolsstyrelsen og

Rigsadvokaten
i tæt dialog om, hvorledes sagerne skal afvikles, når det igen bliver muligt.

Imens håber advokat Mette Grith Stage, at politikerne beslutter, at det ikke er så smart, at man har lukket retssystemet ned til den 10. maj.