Sager om børnemisbrug hober sig op

Socialrådgiverne har alt, alt for mange sager. De kan slet ikke nå at føre de tilsyn, de skal, og kommunerne frygter, at en incestsag, som Tøndersagen, der rystede Danmark for et par år siden, kunne ske igen.

Lærere og pædagoger er blevet meget hurtigere til at rapportere, når de ser tegn på, at et barn bliver udsat for misbrug. Og når der så samtidig er mangel på socialrådgivere, så betyder det, at sagerne hober sig op. (Foto: jfg © Stock.xchng)

For to år siden chokerede en gruopvækkende historie fra Tønder. To små piger var i årevis blevet udsat for incest og seksuelt misbrug - både fra deres far og en stribe fremmede mænd.

MediaLinks:

Der er heldigvis langt i mellem så grove sager, men Tønder-sagen ville sagtens kunne gentage sig, og noget lignende kunne meget vel passere uhindret igennem det sociale system igen, frygter socialrådgiverne.

For stakke af sager hober sig nemlig stadig op på socialrådgivernes skriveborde.

De kan ikke nå det

I 59 kommuner har socialrådgiverne løbende mellem 40 og 60 sager. Men ifølge socialrådgiverne selv burde det ansvarlige antal i stedet være mellem 30 og 40.

- Socialrådgiverne er meget pressede. De kan ikke nå alt det, de skal. De kan ikke nå at føre tilsyn med alle de børn, der allerede er foranstaltninger på, og de kan ikke nå at få lavet de undersøgelser, man skal, siger Anne Jørgensen, regionsformand for Dansk Socialrådgiverforening til TV AVISEN.

Og Tønder Kommune er ingen undtagelse i den forbindelse.

- Der er en benhård daglig vurdering af, hvad der er vigtigst, siger socialrådgiver og gruppeleder i Tønder Kommune Morten Horn.

Men problemet er landsdækkende, siger formanden i Dansk Socialrådgiverforening, Henning Breinholt.

- Socialrådgiverne flygter fra kommunerne, fordi arbejdsvilkårene er for ringe. Men det værste er selvfølgelig, at man ikke får grebet ind i tide, siger han.

Angsten for at overse

Og netop ikke at få grebet ind i tide er en stor frygt i kommunerne.

- Jeg vil jo aldrig nogensinde kunne garantere, at der ikke kommer en ny Tønder-sag, siger forvaltningschef i Tønder Kommune, Viggo Christensen.

- Men vi forsøger nu at skabe et fintmasket net, således at så snart en medarbejder ude i marken er bekymret for et barn, så kan de tage fat i fagfolkene og komme videre i sagen, siger han.

En ond cirkel

Tove Larsen, der er formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening tør heller ikke love, at Tøndersagen ikke gentager sig. Men hun er sikker på, at kommunerne har lært af sagen.

- Alle kommuner har været inde og kigge deres sagsgange igennem for at se, om det kunne gøres bedre. Men vi er kommet ind i en ond cirkel, fordi vi får mange flere anmeldelser af børnesager. Alle er blevet mere opmærksomme - pædagoger, lærere og andre, der har med børn at gøre. Og samtidig mangler vi socialrådgivere, så dem der er, de arbejder hårdt, siger hun.

Hun mener dog, at det hjælper på situationen, at man har gjort komunerne større.

- Man har fået bygget nogle bedre faglige netværk op, så socialrådgiverne har nogen af sparre med. Samtidig arbejder vi på at skaffe flere socialrådgivere og på at gøre deres arbejdsvilkår bedre. Men jeg tror, at det er et langt sejt træk at løse denne situation, siger hun.

FacebookTwitter