Sagsøger Wilders for misbrug af tegning

Dansk Journalistforbund vil sagsøge den hollandske politiker Geert Wilders, fordi han bruger Kurt Westergaards Muhammedtegning i en film.

Dansk Journalistforbund vil sagsøge den hollandske politiker Geert Wilders for at bruge Kurt Westergaards tegning i sin film. (Foto: Preben Hupfeld © Scanpix)

Den hollandske politiker Geert Wilders bliver nu sagsøgt af Dansk Journalistforbund.

Wilders bruger Kurt Westergaards tegninger af Muhammed i sin islamkritisk film "Fitna", og det er en alvorlig krænkelse af ophavsretten, mener forbundet.

Kurt Westergaard
  • Kurt Westergaard var en af de 12 tegnere, som den 30. september 2005 fik offentliggjort en tegning af den muslimske profet Muhammed i Jyllands-Posten.
  • Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen blev efterfølgende den mest omtalte.
  • 12. februar i år blev tre mænd anholdt under mistanke for planer om drab på bladtegneren.

- Kurt Westergaard har på ingen måde givet tilladelse til, at hans tegning bliver anvendt i filmen. Derfor vil Dansk Journalistforbund sagsøge Geert Wilders for at have misbrugt tegningen, siger forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård.

Tager ud af sammenhæng

- Vi tager kraftigt afstand fra, at tegningen bliver brugt i politisk propaganda. Det er i strid med ophavsretsloven, idet den er taget ud af den sammenhæng, tegningen oprindeligt blev brugt i. Derfor er der grundlag for at retsforfølge den hollandske politiker, fastslår han.

Journalistforbundet har tidligere hjulpet Westergaard, da Foreningen Stop Islamiseringen i Danmark ville bruge Westergaards tegning til en demonstration i Aalborg. Her fik de et fogedforbud igennem.

Forbundets jurister vil desuden løbende vurdere, om der er behov for retslige skridt, hvis der sker andre krænkelser af Kurt Westergaards tegning.