Sagsøgere ønsker Fogh som vidne

For tredje gange forsøger sagsøgerne ved Iraksagen i Højesteret at få statsminister Anders Fogh Rasmussen til at vidne mod sig selv i retssagen i marts 2010.

For tredje gange forsøger sagsøgerne ved Iraksagen i Højesteret at få statsminister Anders Fogh Rasmussen til at vidne mod sig selv. (Foto: Nir Elias © Scanpix)

Sagsøgerne i Iraksagen mod statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forsøger at få ham og Venstres spidskandidat til EU-Parlamentsvalget, Jens Rohde, i vidneskranken i Højesteret.

Sagsøgerne prøver at få Fogh i vidneskranken, skønt Højesterets anke- og kæremålsudvalg to gange har afvist, at statsministeren skal vidne mod sig selv.

Afhørt under strafansvar

Fogh og Jens Rohde skal ifølge sagsøgernes advokat, Christian Harlang, vidne som følge af Rohdes udtalelser i bogen "Vejen til Irak".

- Vi vil gerne have dem afhørt under strafansvar. Det skal afgøres af Højesterets anke- og kæremålsudvalg, som vi har sendt en bevisbegæring, siger Christian Harlang til Ritzau.

I beslutningsforslaget i 2003 begrundede regeringen den danske deltagelse i Irak med, at Irak ikke overholdt FN-resolutioner. Men ifølge Rohdes udtalelser i bogen "Vejen til Irak" mente de fleste danskere, at det drejede sig om masseødelæggelsesvåben, siger Christian Harlang til Ritzau.

Advokat Peter Biering fra Kammeradvokaten, som repræsenterer Anders Fogh Rasmussen, afviser, at statsministeren bør vidne.

- Vi agter at protestere mod vidnebegæringen, da vi finder den overflødig, siger han.

Retssag i 2010

Retssagen gennemføres først fra den 3. til den 5. marts 2010, fordi Højesterets kalender er optaget. Sagsøgerne skal bevise, at de har en retlig interesse i retssagen.

Hvis de får medhold i Højesteret, går sagen tilbage til Østre Landsret, som skal vurdere, om dansk deltagelse i Irak-krigen strider mod grundloven.

Højesterets anke- og kæremålsudvalg fandt den 8. april ikke behov for, at Fogh skal vidne mod sig selv. Udvalget fandt, at bevisførelsen ifølge retsplejelovens §341 er uden betydning for sagen.

Derfor fik sagsøgerne nej til at føre Fogh som vidne sammen med den fhv. chef for Politiets Efterretningstjeneste, politimester Lars Findsen, direktør Rita Katz, rådgiver Peter Waldmann, islameksperten, dr.phil. Jørgen Bæk Simonsen, cand.phil. Michael Irving Jensen samt terroreksperten, lektor Lars Erslev Andersen.

Facebook
Twitter