Salg af økologi sætter globale rekorder: Danmark får førstepladsen - igen

Den globale økoomsætning er mere end fordoblet på ti år, viser international rapport.

Danmark får verdensrekorden i økologisk eksport viser en ny international rapport. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Når turen går til supermarkedet, hvad enten det er i Berlin, Barcelona eller Brønshøj, så kommer der stadig flere økologiske varer ned i indkøbskurven.

Det viser en ny international undersøgelse fra det schweiziske forskningscenter Fibl, som netop har præsenteret resultaterne fra undersøgelsen på Biofach, som er verdens største økologimesse, der afholdes i Nürnberg i Tyskland.

Den globale økoomsætning er mere end fordoblet de seneste ti år. Ifølge rapporten blev der i 2017 på verdensplan solgt økologiske varer til en værdi af cirka 636 milliarder danske kroner. Rapporten viser også, at Danmark er det land i verden, der har den største eksport af økologiske varer.

I 2017 lå den økologiske andel af det samlede varer i Danmark på 13,3 procent. Tilsammenligning lå de to næste lande på listen Sverige og Schweiz på henholdsvis 9,1 og 9,0 procent.

- Det er fantastisk. Vi er sindssygt stolte over det her verdensmesterskab, siger Pernille Bundgård, som er international markedsdirektør hos Økologisk Landsforening og er med på messen.

Det røde øko-mærke en del af succesen

Det er ikke første gang, at Danmark får verdensrekorden i salg af økologi. Faktisk har Danmark været verdensmester mere end ti gange.

Ifølge Pernille Bundgård skyldes den danske økologi-succes blandt andet det røde statskontrollerede øko-mærke.

- Som en af de eneste nationer arbejder vi med værdikæden hele vejen fra gård til gaffel, siger hun og forklarer, at det giver en 'unik' mulighed for at dele erfaringer på tværs af brancher.

- Vi forstår hinandens udfordringer. I andre lande er der for mange private mærker.

En anden årsag er, at en række danske virksomheder, blandt andre Thiese Mejeri og Hanegal, har været med fra starten.

Økologichef Kirsten Lund Jensen hos Landbrug og Fødevarer er også begejstret for tallene i rapporten.

- Det er meget positiv at se, at økologien stadig er i vækst. Ikke bare i Danmark men i hele verden.

Fødevareminister: Vi har meget at tilbyde

Den store interesse for økologi verden over glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), som var med til at åbne den danske fællesstand på økologimessen Biofach.

- Den herlige førertrøje betyder, at vi har meget at tilbyde eksportmarkederne, og de har stor tillid til vores fødevarekontrol fra jord til bord, siger Jakob Ellemann-Jensen til nyhedsbureauet Ritzau.

- Jeg håber, at alle virksomhederne, der er med på Biofach, kommer hjem med tykke ordrebøger, siger ministeren.

I artikel fremgik det tidligere, at Danmark også har det højeste forbrug af økologiske varer. Det er forkert. Danmark er ifølge rapporten nummer to.