Salget af mundbind eksploderer efter anbefaling: Der kan opstå flaskehalse

Der er fart på salget af mundbind. I værste fald kan opstå kortvarig mangel på mundbind i Danmark.

Hvis alle køber mundbind, kan der i værste fald opstå flaskehalse, fortæller importør. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager et mundbind med i tasken, hvis man bevæger sig ud i den offentlige trafiks trængsel.

Det betyder, at mange danske husstande nu formentlig går på indkøb efter beskyttelsesmidlet, hvis funktion hovedsagelig er at opfange dråbesmitte fra bæreren.

Virksomheden Abena importerer og sælger mundbind til både det offentlige, butikker og private.

Her forudser divisionsdirektøren, at Sundhedsstyrelsens nye anbefaling kan få efterspørgslen til midlertidigt at overstige udbuddet.

- Der vil opstå flaskehalse, hvis alle lige pludselig køber mundbind på én gang. Men det vil ikke være sådan, at der kommer til at være udsolgt i lang tid, siger Jens Rønn Olesen fra Abena i Aabenraa.

Anbefaler mundbind ved trængsel

Sundhedsstyrelsens direktør foreslår i dag i en pressemeddelelse, at hver husstand køber en pakke mundbind, så man har dem ved hånden i særlige situationer.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se, at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med, at ferien slutter, siger Søren Brostrøm.

Mundbinds-importøren Abena oplyser, at verdens produktion af mundbind i forvejen er oppe i gear. Så det bliver næppe en gentagelse af coronakrisens første tid, hvor der opstod mangel på eksempelvis håndsprit.

- Denne gang er produktionen bedre og kan reagere hurtigere. Sundhedsvæsenet kommer heller ikke til at mangle mundbind, fordi den private efterspørgsel skulle stige, siger Jens Rønn Olesen.

Støt stigende efterspørgsel

Divisionsdirektøren fortæller, at efterspørgslen har været støt stigende i løbet af sommeren.

Samme melding kommer fra Apotekerforeningen.

- Jeg tror, at alle apoteker har mærket en stigende og massiv efterspørgsel de seneste uger, siger Jeanette Juul Rasmussen, der er apoteker i Birkerød og næstformand i Apotekerforeningen.

Hun fortæller, at apotekerne håber at kunne følge med efterspørgslen, og at man især har rustet sig til at give ordentlig vejledning i brug af mundbindene. Det er nemlig vigtigt, at de bruges korrekt, for ellers virker de ikke.

- Så bliver de utætte som en si, og så er det falsk tryghed at gå med dem, siger hun.

I grafikken her kan du se en guide til, hvordan man bruger mundbind korrekt, så de virker:

Og hos både Matas og Webapoteket oplyser man, at der lige nu er fart på salget af mundbindene.

- Vi har i sommerens løb solgt mellem 1.500-2000 pakker med fire mundbind dagligt. I går steg salget til 3.000 pakker. Nu kan vi se, at der foregår et stort salg i samtlige butikker, siger Klaud Fridorf, der er pressechef i Matas.

Hvis lagrene bliver tømt nu, så er Abena klar til at flyve flere mundbind hjem fra producenterne.

Mundbindene bliver både fabrikeret i Europa og i Østen.

- Vi vil gøre alt for at få det igennem, der er brug for. Om vi så skal bruge luftkorridorer for at få det tilvejebragt, konstaterer Jens Rønn Olesen fra Abena.

Sundhedsstyrelsen meddeler, at anbefalingen om mundbind gælder fra august.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk