Naturkatastrofe lurer i Limfjorden, hvis en planlagt udledning af 18 millioner tons salt og tungmetaller gennemføres.
Det frygter Limfjordsrådet, der kritiserer den miljøgodkendelse der er på vej til gaslageret i Lille Torup og. Rådet støtter dermed bekymrede fiskere, lystsejlere og sommerhusejere i Louns Bredning. Det oplyser TV2/Nord.
Knud Damgaard har sommerhus i Holmmark ved Louns Bredning. Han frygter, at Limfjorden dør, hvis et gaslager syd for Aalestrup får lov til at udlede 18 millioner tons salt og tungmetaller til Louns Bredning.
- Vi vil ikke tillade, at de ødelægger det sted, som vi elsker at bruger. Vi vil ikke finde os i det, siger Knud Damgaard, som er talsmand for sommerhusejerne i Holmmark ved Louns Bredning.
Tungmetaller i fjorden
Miljøcenter Århus har i øjeblikket den miljøgodkendelse i høring, som vil give Energinet.dk tilladelse til at skylle salt og tungmetaller fra 16 kaverner i en salthorst 1500 meter under jorden direkte ud Limfjorden.
Godkendelsen har fået Limfjordsrådet, der repræsenterer kommunerne i fjordens opland, til at protestere.
- Vi frygter, at hvis man bruger de samme gammeldags metoder til at udskylle saltet direkte til fjorden, så ødelægger man to Natura 2000 områder. Vi ville aldrig kunne få lov, men staten kan åbenbart godt, siger Poul Roesen (Kons.), formand, Limfjordsrådet til TV2/Nord.
Står inde for godkendelse
Miljøcenter Århus står inde for den miljøgodkendelse, der siger at fjorden kan tåle de mange tons salt og tungmetaller.
- Vi står fuldt inde for vores godkendelse. Vi mener ikke at udledningen af de godkendte mængder vil ændre på Limfjordens tilstand - og vi har i hele processen fulgt de samme procedurer og regler, som vi gør ved enhver anden miljøgodkendelse, siger Tommy Mostrup. direktør, Miljøcenter Århus til TV2/Nord.
Det kan naboerne langs fjorden ikke forstå. De har gransket både VVM-rapport og Miljøgodkendelse og kan ikke finde noget sted, hvor det er undersøgt om de mængder af bly, kviksølv og cadmium der blev udledt sidste gang, stadig ligger på bunden af Louns bredning.
- Der er ingen der ved hvad der skete sidste gang og ingen vil bekoste en bundprøve i Louns Bredning, der kunne vise det. Vi har ikke råd, siger Knud Damgaard.
Naboerne er godt klar over, at de er oppe mod hårde odds i kampen imod saltudskylningen.
- Det er voldsomme modstandere. To ministerier, Energinet og DONG, det er ikke nogen let kamp, men vi bliver ved, siger Knud Damgaard.