Samme måge er kommet til frokost hos Søren i 16 år

Mange hader måger. Men Søren Damgaard har serveret frokost for mågen, han kalder Biba, næsten 5000 gange.

Hver dag ved middagstid kommer mågen Biba, når Søren Damgaard åbner vinduet og står klar med en lille anretning bestående af fiskeaffald og grønsagsskræller. (© DR)

Det hele begyndte på en tagterrasse i midten af Aarhus for 16 år siden. Søren Damgaard sad med et glas hvidvin og pillede rejer, og det tiltrak nogle sølvmåger.

En af dem kom tættere på end de andre, så Søren Damgaard kastede lidt rejeskaller hen til den, hvilket fik den til at komme endnu nærmere.

- Efter lidt tid kan jeg kaste dem hen til den, så den griber skallerne i luften. Det er så gnisten, og derfra har det altså udviklet sig, siger den 62-årige arkitekt til P1.

Og nu har sølvmågen - som Søren har døbt Biba - været til frokost omkring 5000 gange. Søren Damgaard skal bare åbne sit vindue ved middagstid, så går der ikke mange sekunder, før Biba sidder parat til at få sine godbidder.

Klagede over hetz til Pressenævnet

Søren Damgaard ved godt, at han meget let kan blive taget for en tosse, når han sådan er blevet ven med en måge.

Som da han fx klagede til Pressenævnet, fordi han mente, at Aarhus Lokalavis prøvede at skabe en hetz mod måger med overskriften "Måger invaderer Aarhus".

Han mente, at man prøvede at skabe en opfattelse af, at hundreder eller måske tusinder af måger ville komme til Aarhus ved daggry, selv om de nyeste mågetællinger viser, at der ikke er kommet flere måger i byen siden 1999.

Men Pressenævnet henlagde sagen, da det altid er offeret selv, der skal klage.

- Jeg synes, jeg er berettiget til at klage, fordi min ven - mågen - skal dræbes. Men det kan jeg jo ikke skrive, for så tænker folk, at kæden er sprunget helt af. Så jeg tænkte, at nu måtte jeg holde op for ikke at blive beskyldt for at være sindssyg, siger Søren Damgaard.

Et stolt, klogt og professionelt dyr

For tiden yngler den store sølvmåge i mange danske byer, for den har fundet nye jagtmarker ved byernes skraldespande.

Det har gjort mågen til et dyr, vi gerne vil af med på linje med duer, rotter og muldvarpe. I Aalborg har man ansat en mågejæger, og på Facebook har flere tusinde samlet sig i gruppen 'Mågerne ud af Aarhus'.

Men Søren Damgaard deler på ingen måde andres mishag. Han ser mågen som et smukt og imponerende dyr.

- Den har et fantastisk blik. Det er det samme som med et menneske. Man kan se, om der er dybde, intelligens og evne til at kommunikere. Og det kunne jeg se med Biba - der var nogle hjemme simpelthen. Jeg synes virkelig, det er utroligt, at et dyr kan være så smukt. Stolt og professionelt, siger Søren Damgaard fra sin tagterrasse i Aarhus centrum.

Ordbog over sølvmågens sprog

Han er ved at lave en ordbog over sølvmågernes sprog. En ordbog, der om få år skal give mågerne en stemme; en mulighed for at klage over den voldsomme og uretfærdige behandling, som mågerne ifølge Søren Damgaard får.

- Det er både for sjov, men også for alvor. Fordi jeg skal skelne 15 hovedgrupper fra skrig til tale - og til landingsskrig. Og når den så siger noget, så kan jeg samtidig se, hvad den gør. Så kan jeg sætte adfærd og lyd sammen, siger Søren Damgaard.

- Om 10 år håber jeg på at kunne udgive en hvid ordbog med gule bogstaver på omslaget: Ordbog over sølvmågernes sprog. Så kan Pressenævnet til den tid få noget juridisk at tage stilling til, siger Søren Damgaard.

Facebook
Twitter