Samsung i kæmpe korruptionsskandale

Den koreanske gigant Samsung beskyldes i en bog af en rådgiver for at have stjålet 50 milliarder og bestukket politikere, dommere og journalister.

Kim Yong-Chul er en af Sydkoreas mest berygtede mænd efter udgivelsen af bogen 'Think Samsung', som beskylder Samsung for at være vanvittigt korrupte. Kim har mistet hele sin vennekreds. (Foto: Scanpix)

Samsung er det hi-tech fima, der tjener mest på verdensplan og har 270.000 medarbejdere ansat. Nu er der kæmpe skandaler i vente.

Samsungs tidligere juridiske rådgiver, Kim Yong-Chul, har skrevet bogen 'Think Samsung'.

Her beskyldes Samsungs administrerende direktør samt hans venner for at have taget 50 mia. kroner og puttet dem i ulovlige fonde, samt bestukket landets dommere, politikere, medier og advokater.

Dom allerede

Samsung kalder ifølge The New York Times bogen for pure opspind, men et faktum er, at der er hold i flere af beskyldningerne, da Samsung i 2008 blev fundet skyldig i at trylle penge fra firmaet og direkte ned i ulovlige fonde. Dog siger Kim, at det drejer sig om hele 10 trillioner won, svarende til lidt over 50 mia. kroner, som Samsungs administrerende direktør Lee Kun-hee og hans venner har lokaliseret fra Samsung kasse ud i de ulovlige fonde - samt bestukket politikere, anklagere, dommere og journalister i forsøg på at skjule omfanget.

Kontrollerer medier

I bogen kan man læse, hvordan Samsung har fuldstændig kontrol over Sydkoreas medier.

Det forstærkes af det faktum, at de fleste af landets aviser og tv-stationer har nægtet at omtale eller bære reklame for Kims bog 'Think Samsung'. Bogen bliver alligevel omtalt på online blogs og Twitter og har solgt 120.000 eksemplarer indtil videre.

Det er absolut ikke hvem som helst, Kim har valgt at lægge sig ud med. For Sydkorea er Samsung symbolet på succes og magt i verden. Forfatteren har ifølge the New York Times også mistet stort set hele sin omgangskreds.

Sagen kommer i kølvandet på en sag mod HP, som er under politiets lup for at bestikke Rusland og Tyskland. Apple og Microsoft er under anklage for brud på menneskerettighederne i deres fabrikker i Shenzhen i Kina.

FacebookTwitter