Samtykke eller ej? Hver 10. unge mand er kommet i tvivl efter sex

Blandt de unge kvinder er det tre procent, der har haft tvivl om, hvorvidt der var samtykke.

Har du nogensinde haft sex med nogen og bagefter kommet i tvivl om, hvorvidt personen egentlig havde sagt ja eller på anden måde givet samtykke til det?

Hvis du kender det, er du langt fra alene.

For hver 10. unge mand mellem 18 og 24 år har svaret ja til spørgsmålet i en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.

Selvom tallet ikke kommer bag på Lene Stavngaard, der er den nationale chef for Sex og Samfund, er det 10 procent for mange, siger hun:

- Det skulle gerne være sådan, at når man har sex med hinanden, ved man, at det er noget, den anden har lyst til, og ikke bagefter er i tvivl om, hvad der er foregået, siger Lene Stavngaard og uddyber:

- I debatten om samtykke, er der jo kommet rigtig meget frem om, hvor svært det er for mange, og hvor lidt vi egentlig har talt om det tidligere. Derfor vil jeg ikke sige, at det er overraskende, at 10 procent af de unge mænd sidder tilbage med den følelse.

Kun tre procent af unge kvinder siger 'ja' til spørgsmålet

Blandt de unge kvinder i undersøgelsen er det kun tre procent, der har sagt ja til spørgsmålet om, hvorvidt de har tvivlet på, om der var samtykke efter sex.

Årsagen til at tallet er så forskelligt for de unge kvinder og mænd, kan skyldes de forventninger, der kan være til henholdsvis kvinder og mænd, når det kommer til sex, fortæller Lene Stavngaard:

- Drenge bliver ofte opdraget til at være dem, der skal tage initiativ og være seksuelt udadvendte, mens piger desværre stadig bliver opdraget til, at seksualitet er noget, de skal passe på, noget, de ikke skal vise, og de må ikke være for lidt eller for meget, siger hun og uddyber:

- De forskellige forventninger gør samtalen rigtig svær, fordi der på den ene side er et spil, som du forventes at spille, og på den anden side er der også nogle nye spilleregler i gang. Nemlig at man skal sikre sig samtykke, og at det, man skal lave med hinanden, er noget, begge parter har lyst til.

De unge mangler viden om sex og samtykke

Uvidenhed om frivillig sex eller ej skyldes ifølge Sex og Samfund manglende oplysning og dialog om sex blandt de unge.

- Vi har en alt for ringe seksualundervisning i grundskolen, og vi har slet ikke obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, som jo faktisk er det tidspunkt, hvor cirka halvdelen af de unge har deres seksuelle debut og gør deres første erfaringer med sex og seksualitet.

Lige præcis den manglende oplysning og dialog gør, at de unge står meget alene med det, lyder det fra Lene Stavngaard:

- For hvor skal de lære det fra? Hvis vi ikke har seksualundervisning i skolen, er muligheden, at det er forældrene, der skal tage snakken med deres børn og unge, men noget af det sværeste for dem at tale om med deres børn og unge er netop sex, siger hun.

'Den gode samtale i vores samfund om sex lider'

I efteråret blev resultaterne fra verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet og sundhed, Projekt Sexus, publiceret, hvor over 60.000 danskere har svaret på et spørgeskema om netop sex.

Og den undersøgelse bekræfter Sex og Samfunds kritik af dialogen om sex mellem unge og forældre, da lige over halvdelen af de unge fortæller, at de i 'ringe eller slet ingen grad' har talt med deres forældre om sex.

Det tal er endnu højere blandt de ældre generationer, hvor den ligger på over 80 procent, viser Sexus-undersøgelsen.

Problemet går derfor også længere tilbage end bare den forældregeneration, der har børn og teenagere nu, lyder det fra Lene Stanvgaard. Hun peger på, at forældrene heller ikke har haft en grundig snak med deres forældre om sex eller har fået ordentlig seksualundervisning, da de var unge.

- Den gode samtale om sex i vores samfund lider altså, og den er ikke-eksisterende. Hvis de unge ikke har et sprog for det, fordi de hverken har fået seksualundervisning eller har talt med de voksne, jamen hvor er det så, at vi forventer, at unge mennesker skal have sproget og værktøjerne til at klare det her fra?

Hvis du nu selv sidder og er i tvivl om, hvordan du sikrer dig samtykke, når du skal have sex, kommer der her tre gode råd fra Sexlinjen:

  • Snak! Tal sammen om den sex, I har. Først og fremmest kan du løbende spørge 'er det her godt, føles det rart?'.

  • Læg mærke til din sexpartners reaktioner. Er din sexpartner uengageret, reagerer ikke og er passiv, er det nødvendigt at spørge 'vil du det her?' og lytte efter svaret. Eller du må holde tilbage, stoppe og lade sexpartneren vise, hvad vedkommende gerne vil.

  • Hvis du er blevet i tvivl om, hvorvidt der var et samtykke, efter I har haft sex, så forsøg at tale om det. Du kan udtrykke, at du syntes, det var rart, men at du er blevet i tvivl om, hvorvidt vedkommende havde samme oplevelse.

I dag udkommer første afsnit af program-serien 'Kriminelt', som netop omhandler sex, voldtægt og samtykke. Du kan se hele programmet på DR TV allerede nu ved at klikke her eller i aften på DR1 klokken 21.25.