Samuelsen: Et angreb på en ambassade er et angreb på Danmark

Udenrigsminister Anders Samuelsen fordømmer angreb på tyrkisk ambassade i København.

Brandbomber mod Den Tyrkiske Ambassade i Hellerup mandag den 20 marts 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tyrkiets ambassade på Østerbro i København blev i nat angrebet af ukendte gerningsmænd med brandbomber, eller molotovcocktails som det hedder.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) tager over for den danske presse i Bruxelles skarp afstand fra angrebet.

- Et angreb på en ambassade i København er et angreb på Danmark. Det er helt uacceptabelt, uanset hvad vi må have af udestående med Tyrkiet, siger Anders Samuelsen med reference til Tyrkiets seneste udenrigspolitiske og militære aktioner:

- Vi har i den danske regering sagt, at vi ikke mener, at Tyrkiet bør blive en del af EU, men det er stadigvæk sådan, at ambassader, de skal beskyttes, understreger Anders Samuelsen.

Tyrkiet har på det seneste tiltrukket sig storpolitisk opmærksomhed, blandt andet ved angreb på kurdere i det nordlige Syrien i og omkring byen Afrin. Og det undrer ikke udenrigsministeren, at Tyrkiet måtte have fjender også i Danmark:

- Der er rigtigt, rigtigt mange ting, der er værd at kritisere tyrkerne for: Den fremfærd, de har i det nordlige Syrien, er ikke kun positiv, for at sige det mildt. Vi anerkender, at de har sikkerhedspolitiske interesser i det nordlige, men det er vigtigt, at de ikke spolerer et område, hvor der har været en form for fred og fordragelighed, siger Anders Samuelsen.

Bevogtning er op til myndighederne

Københavns politi er fortsat på sporet af den eller de gerningsmænd, som i nat kastede molotovcocktails mod Tyrkiets ambassade på Østerbro. Angrebet har fået politiet til at øge bevogtningen på tyrkiske interesser i Danmark, siger ledende politiinspektør Peter Dahl til DR Nyheder.

Anders Samuelsen kalder bevogtningen af ambassaden for en "myndighedsopgave" og vil ikke spekulere i, om der skal være øget bevogtning af tyrkiske interesser.

- Folk, der befinder sig i Danmark, også udenlandske myndigheder, skal beskyttes, afslutter Anders Samuelsen.

Hovedstadens Beredskab oplyser til DR Nyheder, at skaderne efter branden er minimale. Motivet til brandattentatet er endnu ikke fastslået.