Sannes psykolog blev indlagt på psykiatrisk afdeling: 'Hun var så interesseret i døden'

Psykolognævn fulgte aldrig op på henvendelse om psykisk syg psykolog.

Illustration: Mads Rafte Hein.

Da 'Sanne' i november 2014 begynder til psykolog, befinder hun sig i en akut livskrise.

- Lige pludselig fra den ene dag til den anden, så gik jeg bare i stykker. Og jeg blev vildt bange, fordi jeg tænkte, shit hvad sker der med mig, fortæller Sanne, som DR af hensyn til hendes børn vælger at kalde kvinden i DR ’s podcastserie 'Det Perfekte Offer 2'.

Forinden er Sannes mand blandt andet blevet syg.

Lægerne kan ikke finde ud af, hvad han fejler. Og det trigger flere gamle traumer fra Sannes fortid, hvor hun har oplevet alvorlig sygdom og flere dødsfald i sin familie og nære omgangskreds.

Sanne begynder derfor i terapi hos en kvindelig psykolog, som til at begynde med virker som den helt rigtige.

- Hun hjalp mig ret hurtigt med den angst, jeg havde. Den vi fik egentligt ret hurtigt styr på, siger Sanne.

Men ifølge Sanne begynder psykologen hurtigt i løbet af terapien at overskride den professionelle relation mellem dem.

- Hun bliver meget personlig, og hun skriver nogle meget personlige sms'er. Det var som om, det var et veninde-forhold samtidig med, at det skulle være terapi, fortæller Sanne.

Det er dog ikke noget Sanne studser over i starten. Men det skal senere vise sig at blive et stort problem for hende.

”Søde” og ”skat”

I de etiske retningslinjer for psykologer står der, at der ikke må være private relationer mellem psykolog og klient. Men i Sannes mail- og SMS-korrespondance, som P1 Dokumentar har gennemgået, kalder psykologen blandt andet Sanne for 'søde', 'smukke kvinde', og 'skat'.

Psykologen skriver også, at hun 'aldrig har været så personlig med en klient før'.

I korrespondancen kan man også læse, at Sanne bliver meget glad for psykologens beskeder og roser hendes evner som psykolog.

- I al den tid syntes jeg jo bare, at hun var mega god. Jeg troede fuldstændigt blindt på hende. Jeg vidste jo ikke, at det var forkert, det hun gjorde. Det fandt jeg først ud af senere, siger Sanne.

Hypnosebehandlingen

Sannes psykolog yder ikke kun samtaleterapi. En del af hendes behandling består også af hypnose. Men ifølge Sanne går psykologen meget voldsomt til værks med hypnosen.

- Hun var så interesseret i døden, og hun blev ved med at sige, at jeg skulle helt ned og nå bunden for, at jeg kunne få det godt igen. Og jeg skulle bare følge hende, så ville alt blive helt vildt godt igen.

Men når Sanne i dag ser tilbage, fik hun det i virkeligheden dårligere og dårligere.

- På en eller anden måde fik vi ligesom nedbrudt det hele i mig. Jeg forsvandt fuldstændig. Jeg var bare tom til sidst.

I slutningen af januar 2015 skal Sanne til terapi hos psykologen. Sanne håber, at hun skal til at bygges op igen. Men sådan kommer det ikke til at gå.

Den sidste konsultation

Til konsultationen begynder psykologen ifølge Sanne at græde, da hun træder ind i rummet.

- Hun græder helt vildt meget. Og så sætter hun sig ned på gulvet og siger: ’Du er den eneste, der kan hjælpe mig. Jeg er helt alene.’ Jeg tror faktisk nærmest det er, da hun sætter sig ned på gulvet, at hun siger: Nu er vi veninder. Jeg er ikke din psykolog længere, vi er veninder nu.

Sanne føler, at rollerne pludselig er byttet om. Nu føler hun, at det er hende, der skal hjælpe psykologen. Og samtidig indvier psykologen hende nu i dybt fortrolige detaljer om sit privatliv, fortæller hun.

- Og samtidig med så siger hun nogle lidt mærkelige ting. Blandt andet er hun helt vildt fokuseret på birketræer, og at hun kan snakke med dem. Og hun siger samtidig også, at det føles, som om hun går som en elefant. At jorden er blød under hende.

Sanne hjælper blandt andet psykologen på apoteket og med at aflyse en anden klient. Og i Sannes verden er psykologen ikke længere kun hendes psykolog, der skal hjælpe hende med at få det bedre. Hun er også hendes veninde.

Men da hun kommer hjem, begynder Sanne at få det dårligt.

- Jeg har bare sådan en mega uro, og det hele kører bare rundt. Jeg kan ikke finde ud af, hvad der er op og ned, og hvad der er sket. Og jeg kan ikke få fat på hende dagen efter. Jeg er mega bange for, hvordan hun har det. Jeg tænker, hun kan jo ikke passe på sig selv, hvad er der sket med hende, hvor er hun henne?

Fået døden med hjem

I Sannes journaler fremgår det, at hun i tiden efter ser sig selv hænge forskellige steder og har selvmordstanker.

- Jeg har det som om, jeg har fået døden med hjem. Jeg begynder bare at se mig selv hænge alle mulige steder. Og jeg tør ikke være alene med mig selv. Det er det der med, at jeg bare lige pludselig fik hele hendes livshistorie og så bare fra det ene øjeblik til det andet bare blev lukket fuldstændig ude. Det var sådan en kæmpe kontrast, husker Sanne.

I tiden efter fortsætter deres sms-korrespondance, hvor psykologen takker Sanne for hendes hjælp og også giver hende en længere opdatering på sit privatliv.

Men nogle måneder efter den sidste konsultation begynder Sanne at undre sig over, hvad der egentligt skete. Derfor beder hun psykologen om sine journaler, men får at vide på en sms, at psykologen ikke fører 'decideret' journal.

Efterfølgende skriver psykologen også, at hun er sygemeldt og indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Vil ikke skade psykologen

De oplysninger stiller Sanne i et dilemma. For på den ene side vil hun gerne sikre, at andre patienter ikke i fremtiden kan blive udsat for det, hun selv har oplevet.

Men på den anden side føler hun ikke, at hun kan klage til Psykolognævnet.

- Jeg vidste jo nærmest alt om hende, som jeg nærmest kender mine bedste veninder. Det gjorde, at jeg ikke kunne dolke hende. Det var så tvetydigt på en eller anden måde, at det kunne ikke være mig, der skulle gøre det, fortæller Sanne.

Uden at klage kontakter Sanne alligevel Psykolognævnet flere gange.

I april 2015 oplyser hun nævnet om, at psykologen har været indlagt på psykiatrisk afdeling og sygemeldt i tre måneder. I en senere mail skriver hun også:

- Jeg ønsker ikke at skade hende, tværtimod. Men jeg ved, at det hun gjorde ved mig, var ubeskrivelig forkert, og skadende. Hun arbejder som psykolog nu, og har ikke den fjerneste ide om, hvad mit møde med hende gjorde ved mig. Er det ok? Hvad nu hvis det sker igen?

Men mailen får hun aldrig svar på af Psykolognævnet, og nævnet reagerer ikke på de oplysninger, som Sanne giver dem.

Ekspert: Psykolognævnet bør reagere

Selvom nævnet er blevet gjort opmærksom på Sannes oplevelse af psykologens sammenbrud, og at psykologen har været indlagt og sygemeldt, kontakter nævnet ikke psykologen i hverken 2015 eller 2016 for at undersøge om, hun er egnet til at praktisere som autoriseret psykolog.

Og det kritiserer lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen.

- Det tegner et billede af et tilsyn, der er meget tilbageholdende med at rejse en tilsynssag. Og det betyder her, at den pågældende sundhedsperson i en lang periode vil kunne fortsætte med at behandle patienter, uden vi i grunden er klar på, om vedkommende udgør en fare for patienterne, siger Kent Kristensen.

Han vurderer, at nævnet af hensyn til fremtidige patienter burde have reageret på Sannes oplysninger, også selvom hun ikke ønskede at klage. Nævnet kan og må nemlig af egen drift rejse tilsynssager.

Psykolognævn: I dag rejser vi altid en sag

Psykolognævnets formand Sanne Bager har ikke ønsket at kommentere Sannes sag, men oplyser i et skriftligt svar, at nævnet i dag altid opretter en tilsynssag, hvis nævnet bliver bekendt med oplysninger, der tyder på, at en autoriseret psykolog eksempelvis ikke er egnet til at udøve sit hverv på grund af helbredsproblemer.

Overfor P1 Dokumentar afviser Sannes psykolog at have haft et privat eller venindelignende forhold til Sanne.

Ifølge psykologen afsluttede hun enkelte mails på 'personlig måde', men understreger, at mailsne efter hendes opfattelse ikke var private. Ifølge psykologen udviklede hun og Sanne en 'let humoristisk tone', som har sat sig nogle 'spor' i den skriftlige korrespondance.

Psykologen oplyser dog samtidigt også, at kommunikationen med 'Sanne' er atypisk for den måde, hun generelt kommunikerer med klienter på.

Psykologen afviser samtidig Sannes beretning om, hvad der skete den dag, terapien blev afbrudt.

Psykologen tog ikke sin medicin

Ifølge psykologen fortalte hun Sanne, at hun ikke kunne være hendes terapeut, fordi hun havde det skidt, og tvang ikke Sanne til at hjælpe sig. I stedet sagde hun til Sanne, at hun kunne tage hjem.

Psykologen oplyser, at hun har en psykisk lidelse, der betyder, at hun var meget syg den dag, terapien blev afbrudt og at hun forsøgte at aflyse sessionen med Sanne, men ikke kunne på fat på hende.

Psykologen har i en redegørelse til Patienterstatningen oplyst, at hun i sommeren 2014 – altså omkring et halvt år før episoden med Sanne i slutningen af januar 2015 - valgte at prøve, om hun kunne klare sig uden medicinen. Psykologen skrev til Patienterstatningen, at hun i dag ved, at hun skal tage medicin resten af livet.

Til P1 Dokumentar tilføjer psykologen, at hun generelt er fuldt i stand til at praktisere som psykolog og ikke er påvirket af sin sygdom, fordi hun tager medicin.

Sanne valgte i maj i år at klage over forløbet hos psykologen. Psykologen oplyser, at Psykolognævnet på den baggrund siden har rejst en tilsynssag, som forventes afgjort i 2019.

Facebook
Twitter