Sara blev misbrugt seksuelt af sin psykolog: Jeg har mareridt om ham hver nat

En psykolog blev for nylig dømt for at have udsat en patient for ydmygende seksuel behandling. Nu fortæller patienten for første gang sin historie.

(Foto: Anita Graversen © 2019 Anita Graversen)

Sara er stadig dybt påvirket af den behandling, hun fra slutningen af oktober 2016 og frem til marts 2017 blev udsat for, da hun opsøgte en psykolog for at få hjælp til håndtere flere traumatiske seksuelle overgreb fra sin fortid.

- Jeg har mareridt om ham hver nat. Han sidder i hver celle af min krop. Det andre mænd har gjort imod mig, det har groft sagt kun været imod min krop, men psykologen har fuldstændig fucket med mit hoved, siger Sara til P1 Dokumentar.

Sara er ikke kvindens rigtige navn. Af hensyn til hende og hendes børn har P1 Dokumentar valgt at anonymisere hende.

Saras psykolog blev den 8. februar kendt skyldig i Retten i Aarhus for "groft at have misbrugt Saras behandlingsmæssige afhængighed til at ”skaffe sig flere samlejer og oralsex”, som der står i dommen.

En dom, der også slår fast, at psykologen udsatte Sara ”for ydmygende behandling”, der blandt andet gik ud på, at hun skulle underkaste sig psykologen ”og adlyde ham” seksuelt.

- Det allermest paradoksale var, at han fortalte mig, at han nok skulle hjælpe mig til at lære at stole på, at mænd ikke ville udsætte mig for noget grimt. At alt ville løse sig lige så stille, hvis bare jeg gjorde, som han sagde. Han kendte mine allersorteste hemmeligheder, og det har han misbrugt. Jeg var så fuldstændigt overbevist om, at han kun ville mig det godt, siger Sara.

Hjælp til at håndtere tidligere overgreb

Da Sara begynder hos psykologen i foråret 2014 – to år før det seksuelle forhold begynder – har hun et helt andet syn på psykologen, end hun har i dag.

I april 2014 vurderer Saras psykiater i et journalnotat, som P1 Dokumentar har adgang til, at Sara befinder sig i et ekstremt alarmberedskab”, og at hun lider af en klar tilstand af post traumatisk stress lidelse, PTSD.

Ifølge psykiaterens notat har Sara været igennem en ”meget belastet opvækst”, og også tidligere været gift med en mand, der i perioder udsatte hende for ”meget alvorlige, fysiske overgreb”.

Samtidig fremgår det af dokumenterne i hendes sag, at Sara i løbet af sit liv har været udsat for seksuelle overgreb og også har flere selvmordsforsøg bag sig fra sin ungdom og tidlige voksenliv.

Det er dé mange traumatiske oplevelser, der i 2014 får Sara til at begynde i terapi hos psykologen.

0:00

Bliver mere og mere privat

Samtalerne med psykologen og de mindfulnessteknikker, han lærer Sara, virker godt til at begynde med.

Sara får det bedre, fortæller hun. Men samtidig begynder psykologen at blive mere og mere privat over for hende, fortæller hun.

- Han sidder og kigger mig i øjnene og fortæller mig, at vi er ens og at han ved, hvordan jeg har det, for han har været udsat for det samme. Og han bliver mere og mere personlig, charmerende og sød, siger Sara.

Kram som en del af behandlingen

Psykologen begynder også at kramme Sara, når hun kommer og skal afsted fra klinikken igen, husker hun. Noget, hun først synes, er akavet.

- Men da jeg havde vænnet mig til det, syntes jeg faktisk også, at det var dejligt. Og det foregik jo i venteværelset. Så jeg tænkte jo, når det foregik der sådan groft sagt på offentlig grund, jamen så var det nok okay.

Psykologen erkendte under retssagen, at han gav Sara knus.

Ifølge Sara blev krammene dog i løbet af 2015 og 2016 en fast del af behandlingen.

- Når vi havde arbejdet med noget, der var rigtig svært, så fik jeg et kram som belønning. Så blev det bare sådan kutyme, at hvis jeg var ked af det eller meget angst, så holdt han om mig.

0:00

Det 11-årige barn

I løbet af efteråret 2016 begynder Sara dog at få det rigtigt svært igen. I de dokumenter, P1 Dokumentar har fået adgang, til fremgår det, at Sara får hyppige flashbacks og angstanfald og indimellem også selvmordstanker. Ifølge psykologens egne journalnotater har Sara ”selvmordsimpulser”.

Ifølge Sara foreslår psykologen nu en ny strategi.

- Han tænker, at næste skridt i det her, det er, at jeg simpelthen skal føres tilbage og gennemleve nogle af de ting, jeg har været igennem. Sådan virkelig gennemleve.

En eftermiddag i oktober gennemlever og gennemgår Sara derfor et seksuelt overgreb, der foregik i hendes barndom, da hun var omkring 11 år. Det sker, mens ligger hun med hovedet i psykologens skød, fortæller hun. Senere samme aften skriver hun til psykologen, at hun har fået det meget dårligt af gennemgangen af overgrebet.

- Jeg er så bange for at være alene og jeg føler mig ligesom et lille barn, der har været udsat for overgreb. Han skriver, at jeg kan komme ud til ham. Og det gør jeg. Og får forklaret ham, at jeg har det ligesom det her barn igen, der bare er forladt og bange.

- Og på et tidspunkt siger han så, at nu er han træt, og vi skal sove, og at jeg må gerne komme med ind og sove i hans seng. Og så siger han til mig, at nu er han nødt til at gå fra mig, nu vil han efterlade mig her, fordi han får så meget lyst til sex, når han ligger op ad mig, så det duer ikke. Og jeg tænker bare, han må simpelthen ikke gå, uanset hvad så må han ikke efterlade mig alene i det her rum, så jeg siger: det er okay.

- Da vi havde sex den første gang, der havde han jo groft sagt sex med en 11-årig pige, der var blevet udsat for et overgreb. Da det skete, der kom jeg jo netop ud til ham, fordi jeg var så meget i, hvordan det var at være den dag, da jeg var 11 år, siger Sara.

Ny behandlingsform

Fra slutningen af oktober 2016 og frem til begyndelsen af marts 2017 har Sara og psykologen et egentligt seksuelt forhold. Et forhold, der bliver mere og mere ydmygende for Sara fra december 2016.

På det her tidspunkt er Sara blevet dybt afhængig af psykologen, hvilket Retten i Aarhus lagde vægt på, da de 8. februar kendte psykologen skyldig i have misbrugt hendes behandlingsmæssige afhængighed af ham.

- Han brugte det, at jeg var så afhængig af ham, og at jeg er så bange for at blive forladt. Hvor han jo netop hele tiden fortalte, at han ville gå ind i angsten med mig og at vi var der om det sammen. Langsomt og finurligt blev jeg formet ind i det, siger Sara.

0:00

Ifølge Sara fortalte psykologen hende samtidig, at det var godt for hende at have sex. Noget hun også senere skrev i en klage til Psykolognævnet.

Seksuel lydighedstræning

Retten i Aarhus lagde i sin dom vægt på en række sms’er, som psykologen sendte til Sara. sms’er som dokumenterer det, retten kalder, den ”ydmygende behandling” af Sara. Ifølge Sara begyndte det at blive ydmygende fra december 2016 og frem.

- Jeg mistede mig selv, et eller andet sted i det. Jeg skulle kravle nøgen rundt og ligge i fosterstilling, og selvom at jeg rystede og klynkede, så fik jeg at vide, at jeg skulle være stille og bøje hovedet, og at jeg måtte ikke se på ham og at jeg var ulydig. Samtidig begynder jeg at blive rigtig bange for ham. Han presser meget på for, at jeg skal være sammen med andre mænd.

P1 Dokumentar har fået adgang til Saras 792-beskeder lange sms-korrespondance med psykologen. Her skriver han blandt andet:

  • ”Vil slave være indstillet på at blive kneppet af flere mænd? Med deltagelse af mig?”

  • Ingen skuffede sms'er og andet pis. Slave kan give blowjob og blive kneppet som jeg har lyst. Alt andet har ingen plads. Adlyd og læg krop.

  • ”I praksis betyder det, at din herre bestemmer over dig. At du ikke har noget valg, men skal gøre hvad du bliver anmodet om. Eks. komme hurtigt hertil og sutte min pik.”

  • ”Husk total ydmyghed. Ingen tale, ret og 100 % lydighed.”

  • ”Skriv når du kører. Husk nøgen, bøjet hoved og sætte dig på knæ foran mig når du kommer.”

Kroppen satte ud

I slutningen af februar 2017 begynder Saras krop at sætte ud på grund af de ting, hun bliver udsat for i behandlingen.

- Min krop den ville ikke mere. Det var ligesom, at den bare satte ud. Jeg besvimede ind imellem. Jeg kunne ikke spise, ikke drikke, jeg kunne intet til sidst. Jeg var nået til et punkt, hvor jeg ville gøre alt for ham, men jeg ville bare ikke derud om aftenen mere. Jeg ville simpelthen ikke mere.

Derfor bryder Sara i begyndelsen af marts med psykologen.

Hun står frem med sin historie nu for at få fokus på det system, der skal sikre, at psykologer, der er til fare for patientsikkerheden, bliver stoppet.

Og for at få fokus på, at der også bliver begået overgreb blandt sundhedspersonale, der behandler psykiske lidelser.

- Jeg tænker, det er altafgørende for de kvinder, der kommer efter mig. Man er bare nødt til at stoppe det. Det er ikke okay, at et menneske, der skal hjælpe andre, krænker andre mennesker, siger Sara til P1 Dokumentar.

P1 Dokumentar kulegraver i de kommende uger Saras sag og undersøger, om det tilsyn, der skal stoppe psykologer, der er til fare for patientsikkerheden, virker efter hensigten. Du er velkommen til at kontakte journalisten bag podcastserien på emoj@dr.dk.

P1 Dokumentar har detaljeret forelagt de forskellige kritikpunkter for psykologen, men han har ikke ønsket deltage i et interview. Hans forsvarsadvokat oplyser, at psykologen nægter sig skyldig og derfor anker han dommen.

Under retssagen forklarede psykologen, at sms’erne til Sara var en del af et rollespil, som han havde aftalt med Sara. Ifølge psykologen eksponerede han Sara for kommanderende, ydmygende udtalelser, hvor hun ikke tidligere kunne sige fra. Rollespillet skulle træne Sara i at sige fra over for grænseoverskridende adfærd.

Psykologens forklaring tilsidesatte Retten i Aarhus dog og kaldte forklaringen ”usandsynlig” og ”utroværdig”.

Facebook
Twitter