Sara må komme tilbage på efterskole - Oliver må ikke: 'Ikke fair' og 'spild'

Elever og forstander undrer sig over, at genåbning bliver regional.

Oliver Reinholdt (t.v.) fra Esbjerg må ikke komme tilbage til sin efterskole i Bramming. Det må Sara Larsen (t.h.) til gengæld - hun går nemlig på Bornholms Efterskole.

Sara jublede, og Oliver sukkede.

De to efterskoleelever havde hver sin reakton, da de i dag modtog beskeden, om at den gradvise genåbning af skolerne bliver forskellig fra region til region.

For det betyder, at 16-årige Sara Larsen fra Taastrup nu kan begynde at pakke sin taske og i næste uge vende tilbage til sin efterskole på Bornholm.

- Det føles mega godt. Man er jo heldig, siger hun.

Imens må 16-årige Oliver Reinholdt fra Esbjerg stadig leve med onlineundervisning og hjemmetræning i stedet for fodboldkampe med kammeraterne på Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole.

- Jeg havde håbet på, at vi bare kunne komme derud og blive låst inde på skolen, og hvis man så ville hjem, så skulle man klare en coronatest, før man kunne komme tilbage, siger Oliver Reinholdt.

Undrer sig

Regeringen og støttepartier har nemlig besluttet, at genåbning af skolerne sker regionalt. Det betyder, at efterskoler, der ligger i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm, fra mandag igen kan tage imod elever, der har en negativ test. Resten af skolerne må vente.

Det undrer man sig over i Efterskoleforeningen, da efterskoler typisk har elever fra hele landet.

- Vi er jo forundret over, at efterskolerne bliver regnet ind i regionerne ligesom folkeskolen og ungdomsuddannelserne, fordi efterskolerne på den måde er landsdækkende, siger formand Torben Vind Rasmussen.

I Nordjylland og Vestjylland kan også afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser komme tilbage i skole hver anden uge, mens genåbingen går endnu længere på Bornholm.

'Har siddet på mit værelse'

Sara Larsen glæder sig i hvert fald til sit gensyn med klippeøen og efterskolevennerne.

Hun bor i Høje-Taastrup, der har et incidenstal på 138. Kommunen har dermed Danmarks 5. højeste antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Bornholm, hvor hendes efterskole ligger, har derimod et incidenstal på 12,7, og er dermed blandt de 10 kommuner med laveste smitte i landet.

Hun mener dog, at det forsvarligt at vende tilbage, hvis hun har en frisk og negativ coronatest i lommen.

- Frygten for, at jeg skulle tage smitte med derover og lukke det hele ned igen, fylder en del. Men altså, jeg har bare siddet på mit værelse og ikke set nogen mennesker, så på den måde er jeg jo ikke mere smittefarlig, selvom jeg bor i Taastrup, siger hun.

Også Oliver Reinholdt har lidt svært ved at gennemskue logikken.

- Det første halve år, vi var derude, der kunne jeg næsten ikke mærke, at der var corona, fordi vi var aldrig uden for efterskolen, siger han.

- Vi har ikke haft en eneste smittet på skolen, selvom størstedelen af vores elever bor i Varde, hvor der har været højt smittetryk, fortæller han.

Forstander med to efterskoler må åbne én

Finn Pedersen er forstander på Bornholms Efterskole, der nu må genåbne. Men han er også forstander for Bindernæs Efterskole på Lolland, der endnu ikke må genåbne.

- Nu er jeg jo opdraget til, at man ikke må gøre forskel på sine børn, men det får jeg så mulighed for nu, siger han.

VIDEO: Finn Pedersen er forstander på Bornholms Efterskole, hvor eleverne nu er på vej tilbage. Men på den skole på Lolland, som han også er forstander for, må eleverne ikke komme tilbage.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de elever, vi har på Lolland, er meget frustrerede. De kan ikke forstå, hvorfor jeg kan åbne på Bornholm, når jeg ikke kan åbne for dem, siger han.

Han har også selv svært ved at se logikken, da smittetrykket på Lolland ikke er væsenligt højere end Bornholm.

- Så jeg synes, at det er lidt frusterende.

Det samme gør man i Efterskoleforeningen, hvor man peger på, at eleverne på en efterskole ofte lever ret isoleret på skolen.

- Hvis man kommer ind med en negativ test, så tænker jeg, at vi kan åbne skolerne med elever, der alle har negativ test. Hvis vi så opretholder en aggressiv og klar teststrategi, så tænker jeg egentligt ikke, at det er et problem, siger formand Torben Vind Rasmussen.

Han kritiserer, at sundhedsmyndighederne ikke allerede har regnet på, hvad smitte-konsekvenserne vil være af at åbne efterskolerne. Det bliver der så regnet på nu.

Regner på fuld genåbning

Ved dagens pressemøde fortalte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at der i midten af marts måned igen vil blive taget stilling til, om den regionale genåbning kan gælde for hele landet.

- Det vil sige, at til de elever, der sidder derhjemme i afgangsklasserne eller går på efterskoler eller lignende, og ikke bor i Nord- eller Vestjylland, der vil vi altså tage stilling til det frem mod den 15. marts og 6. april, sagde ministeren.

Imens venter Oliver Reinholdt tålmodigt.

- Jeg sidder stadig fast herhjemme og har onlineundervisning fra 9–14.30 alle ugens dage. Det føler man jo lidt er spild af ens efterskoleår, siger han.

- Jeg havde jo set set frem til at være derude og mærke sammenholdet. Den fantastiske følelse af at være på efterskole, bo væk fra forældrene og skulle klare sig selv, siger han.

Sara Larsen kan godt forstå, hvis Oliver og andre uheldige ærgrer sig i dag.

- Jeg har mange veninder fra andre efterskoler her på Sjælland, som ikke synes, det er fair. Og det synes jeg da heller ikke, det er. Men jeg kan godt se ideen i, at man forsøger at lukke op nogle steder af gangen, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk