Sarah har fået første stik efter Mette Frederiksens løftede pegefinger: 'Jeg gider ikke alt det her bøvl mere'

Ifølge sundhedsministeren blev der i går lavet mere end tre gange så mange vaccinebookinger som dagen før.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde under gårsdagens pressemøde ikke skjul på, at det ikke gør noget, hvis det lige nu er lidt besværligt at være uvaccineret. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde ikke fingre imellem under gårsdagens pressemøde, hvor hun tordnede mod de uvaccinerede.

- Regeringen står side om side med de knap 90 procent, som gør, som man skal. Den sidste gruppe skal ikke ødelægge det for resten, sagde statsministeren.

pressemødet meddelte Mette Frederiksen, at regeringen har indstillet til, at covid-19 igen skal betragtes som en samfundskritisk sygdom, og at man også genindfører coronapasset på for eksempel natklubber, caféer og til større begivenheder.

Og Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at det godt må være lidt beværligt at være uvaccineret i Danmark.

- Jeg tænker over, hvordan vi kan lægge yderligere pres på dem, der ikke er vaccineret, uden at udsætte den vaccinerede del af befolkningen for hårdere restriktioner end nødvendigt.

Og den strategi har virket på 34-årige Sarah Haulrik, der var i Kolding for at få første vaccinestik. Hun føler sig presset fra alle sider.

- Jeg gider ikke alt det her bøvl mere. Bundærligt. Jeg kunne godt blive ved med at lade være, men jeg vil bare godt have lov til at komme til julefrokost og være sammen med mine venner, uden at jeg skal testes hver anden dag for at have coronapas.

Vil have friheden tilbage

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er hun langt fra den eneste, der nu vil vaccineres mod coronavirus.

Han skriver på Twitter, at der i går blev lavet omkring 3,5 gange flere vaccinebookinger i forhold til dagen før. Mandag blev der foretaget 37.015 vaccinebookinger, mens tallet var 10.282 søndag.

Det var dog langt fra med sin gode vilje, at Sarah Haulrik i dag fik første stik.

- Jeg har faktisk ikke lyst. Jeg er ikke vaccinenægter, men jeg er af den overbevisning, at vores immunforsvar skal komme over det. Det er gået så stærkt, det hele, siger hun.

Nu ser hun frem til snart at have coronapasset på plads uden hele tiden at skulle testes.

- Jeg vil bare gerne have lov til at leve i fred. Jeg gider ikke rende og skulle hive ud af min arbejdstid hele tiden for at rende til test og overveje, om jeg nu må komme med til mormors fødselsdag. Jeg vil bare gerne have det overstået, fortæller Sarah Haulrik.

Føler sig sat i bås

Vingelodden i København har været teststed under store dele af coronaepidemien, og nu kan man også få coronavaccinen.

Her var Peter Welts troppet op i dag - dog ikke for at blive vacineret. Han var her i stedet med sin mor, der skulle have det tredje stik.

Mette Frederiksens løftede pegefinger virkede på ingen måde på ham.

- Jeg føler, at vi bliver sat i bås. Jeg synes, at vi bliver sat op imod hinanden. Det er ubehageligt, siger han.

- Jeg føler, at de presser mig. Og når jeg bliver presset, så trækker jeg mig. Der har været så mange historier igennem hele det her forløb, så man begynder at stille spørgsmål til, hvad der er rigtigt og forkert.

Han føler sig ikke tryg ved vaccinerne, som han mener er blevet udviklet alt for hurtigt.

- Smitten er her jo stadig, selvom folk er vaccinerede, og det undrer jeg mig meget over.

- Det er vel også fordi, der er nogle som dig, der ikke er vaccinerede?

- Det tror jeg ikke på.

Skidesur mor

Hans mor, Annelise Welts, har forsøgt at overtale ham og hans kone, men det har altså endnu ikke hjulpet.

På den ene side synes hun, at folk som hendes søn skal kunne bestemme selv, men man er også nødt til at tænke på samfundet, siger hun.

Derfor synes hun også, at sønnen skulle komme i gang med at få de stik.

- Jeg er skidesur over det. Han kan jo smitte mig. Det synes jeg ikke er fair, siger Annelise Welts.

Ifølge Peter Welts bliver han dog qua sit job testet ofte, og han tager aldrig på arbejde eller besøg hos sin mor, hvis han føler sig det mindste sløj.

- Jeg passer rigtig godt på hende, siger han.

Retorik der deler

Michael Bang Petersen er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, og så er han leder af Hope-projektet, som undersøger danskernes coronaadfærd.

Ifølge ham er Peter Welts ikke den eneste, der føler sig sat i bås som "os" og "dem".

Han vurderer ikke, at Mette Frederiksens skarpe retorik og løftede pegefinger over for de uvaccinerede vil få dem til at tage coronavaccinen.

- Placeringen af skylden for smitten på de uvaccinerede og truslerne om yderligere tiltag skaber en stærk følelse af eksklusion fra fællesskabet og en oplevelse af pres, siger Michael Bang Petersen.

Dermed ikke sagt, at der ikke er nogle som Sarah Haulrik, som får stikket - enten fordi smittesituationen bekymrer dem, eller fordi de simpelthen ikke orker bøvlet med at blive testet.

- Den skarpe retorik er formentlig noget, der vil få egentlige vaccineskeptikere til at putte hælene hårdere i, siger Michaal Bang Petersen.

Ifølge ham tyder forskningen på, at dialog virker langt bedre. Og så handler det ikke kun om at komme ud af epidemien med sundheden i behold, siger han.

- Vi skal også gerne komme ud med sammenholdet i behold og den sociale harmoni i behold. Det her kan skabe splittelse mellem befolkningsgrupper.