Sarahs computer blev taget som gidsel

Sarah Højen kan ikke længere bruge sin computer efter it-kriminelle tog den som gidsel.

Sarah Højen synes det er skræmmende at tænke på, at hackere har haft adgang til hendes computer og personlige ting som billeder, breve og meget andet. (© DR)

- I første omgang panikkede jeg nok og tænkte: Hvad har jeg lavet?

Sådan husker Sarah Højen følelsen, da der pludselig poppede en besked op på hendes computerskærm, der anklagede hende for at have overtrådt loven og set eller distribueret både børne- og dyreporno.

Derfor havde afsenderen frosset hendes computer, så hun ikke længere kunne bruge den.

Sarah Højen tog billeder af beskeden fra hackerne med hendes telefon. (© DR)

Meldingen, der skulle forestille at komme fra politiet, indeholdt desuden et billede af Sarah Højen - taget med hendes eget webcam få minutter forinden - og forklarede, at for at få råderetten over computeren tilbage igen måtte hun betale 1.000 kroner.

Computeren er ubrugelig

Efter den første bølge af panik sænkede roen sig dog over Sarah Højen, der kontaktede politiet, som heldigvis kunne bekræfte, at de intet havde at gøre med computerovertagelsen.

- De fortalte mig, at jeg selvfølgelig ikke skulle betale det her beløb på 1.000 kroner, og at jeg bare skulle tage det roligt - for der var ikke noget i det, siger hun.

Derudover kunne politiet ikke hjælpe. Der var ikke noget at gøre. Alligevel valgte Sarah Højen ikke at betale bagmændene for at få låst hendes computer op. Derfor står den nu bare derhjemme og samler støv.

- Jeg har adskillige venner, som går meget op i computere, der har kigget på den, og der er ikke nogen af dem, der har kunnet lave den eller få den til at virke igen, fortæller hun.

Den eneste grund til, at computeren ikke forlængst er smidt ud, er, at Sarah Højen har en række personlige ting på den, som hun håber, hun engang får adgang til igen.

Ubehageligt at de har haft adgang

Sarah Højen er siden oplevelsen blevet mere bevidst om, hvor hun gemmer sine ting og sørger for at have backup andre steder.

I dag glæder hun sig bare over, at det billede, som bagmændene tog af hende, var så uskyldigt som det var. Af hende der sad og spiste.

Det kan dog godt skræmme hende, at der er nogen, der har evnerne og ikke mindst viljen til at bryde ind i andres computere.

- De har simpelthen siddet og kunnet følge mine bevægelser i den rækkevidde mit webcam har. Det er meget, meget ubehageligt at tænke på. Det er rigtig skræmmende at tænke på, at de kan gøre det, og at de kan finde på at gøre det, siger hun.

Ikke drømme om at betale

Angrebet og den ødelagte computer til følge har gjort, at hun har måttet bruge penge på en helt ny maskine.

Sarah Højen tog billeder af beskeden fra hackerne med hendes telefon. (© DR)

En investering, der er dyrere end de 1.000 kroner, som bagmændene ville lade hende slippe for at få den gamle tilbage. Alligevel fortryder hun ikke, at hun valgte ikke at betale.

- Jeg vil ikke bukke under for afpresning på den måde. Og hvis det lykkes med mig, så gør de det jo bare igen - enten med mig igen eller ved en anden, forklarer hun.

- Det kan også godt være, at det er derfor, de ikke prøver hos mig igen, fordi de ved, at jeg ikke betaler pengene. Det kunne jeg ikke drømme om at gøre.

Er du blevet hacket og efterfølgende afpresset, eller kender du noget til kriminalitetsformen, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til afpresning@dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk