I nat fløj en Airbus A350-900 fra SAS fra København mod hovedstaden i Peru, Lima.
Her venter knap 200 danskere på at blive fløjet hjem fra det sydamerikanske land, der de seneste uger har været stort set lukket ned. Der vil i alt være omkring 290 passagerer ombord.
Flyveturen er ikke bare særlig, fordi der er tale om danske passagerer, som på den ene eller anden måde er fanget i Peru, men også fordi det vil blive den længste direkte flyvning nogensinde i SAS' historie med sine omkring 11.000 kilometer i luften.
Det oplyser John Eckhoff, der er pressechef i SAS, til DR Nyheder.
- Den er cirka 2.000 sømil (3.700 kilometer, red.) længere end vores længste 'normalrute' til Los Angeles. Historisk set fløj SAS i 1956 fra Stockholm til Australien i forbindelse med OL i Melbourne. Men det var med tre stop undervejs.
Ifølge branchemediet Check-in skal passagererne selv betale for billetten. Billetpriserne er 7.500 kroner for et sæde i Go-klassen, 10.500 på Plus og 13.500 kroner for et sæde i Business Class-sektionen.
Coronavirus satte stopper for rejse
SAS-flyet forventes at lande i Lima klokken 8 lokal tid (klokken 15 dansk tid, red.). Efter nogle timer er flyet klar til at tage de 290 passagerer med tilbage til København, hvor man forventer at lande klokken 8 fredag morgen efter omkring 14 timer og 20 minutter i luften.
Maiken Hvidt og Sofie Natalie Vangsted er nogle af danskerne, som glæder sig til at komme hjem.
- Det har været nogle lange dage. Vi har for eksempel ikke haft vand til hverken at gå i bad eller noget som helst. Indskærpelserne fra myndighederne gør, at man virkelig ser frem til at komme hjem til Danmark, hvor man ikke skal bekymre sig om mad og drikkevand, fortæller Sofie Natalie Vangsted.
Hun skulle egentlig have været videre til både Bolivia, Chile og Argentina med rygsæk på, men det satte coronakrisen en stopper for.
Hør de to danskere fortælle om situationen i videoen her:
Maiken og Sofie roser Danmark
Maiken Hvidt og Sofie Natalie Vangsted var på en bus fra det nordlige Peru til Lima sammen med omkring 12 andre danskere. De er blevet indlogeret på et hotel i hovedstaden sammen med andre danskere, som er kommet til fra resten af landet.
Selvom det grundlæggende er en stresset situation, som de står i, så er Maiken Hvidt meget glad for de danske myndigheders håndtering.
- Udenrigsministeriet har virkelig været gode til at hjælpe. Det er helt vildt god service, vi har fået, siger Maiken Hvidt, der var frivillig på et shelter for hunde i Peru, hvorefter hun skulle have rejst med rygsæk helt til Brasilien.
Den første uge følte Sofie Natalie Vangsted dog, at det gik lidt langsomt.
- Der følte man, at andre lande fik tingene at vide før os og fik fly hjem. Men det har været værd at vente, fordi alt har været så professionelt planlagt siden da.
Hjem til dansk mad
Det er en noget anden hjemkomst end forventet, som de to kan se frem til i Danmark, hvor samfundet i store træk er lukket ned.
Når de skal pege på, hvad de ser mest frem til ved at komme hjem er det måske også overraskende den danske mad og ikke familie, der først bliver peget på.
Det skyldes dog i høj grad, at de skal i to ugers karantæne, når de lander på dansk jord.
- Det er faktisk mærkeligt, for normalt ville man jo sige familien, men vi har ikke så meget mulighed for at være sammen med dem. Det bliver mærkeligt at komme fra en karantæne til en anden, siger Sofie Natalie Vangsted.
- Og så forhåbentlig få en hverdag igen og håbe på, at det her corona er overstået igen, siger Maiken Hvidt.
Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, fortalte på et pressemøde i går, at der fortsat vil være danskere fanget i Peru efter flyvningen.
Man har dog sendt en medarbejder fra Udenrigsministeriet med flyet, som vil blive i Peru og arbejde på at få resten hjem.
Her kan du høre Erik Brøgger Rasmussen fortælle om flyvningen fra Lima til København.