SAS trods piloternes strejketrusler: Vi finder en løsning

Kunderne skal ikke være nervøse, selvom SAS-piloterne har varslet konflikt fra 26. april.

SAS forventer at opnå en aftale, selvom piloterne har forladt forhandlingsbordet og truer med strejke. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Forhandlingerne mellem SAS og selskabets nordiske piloter om nye overenskomster er brudt sammen, og piloterne har varslet konflikt fra 26. april.

Men det fællesnordiske luftfartsselskabs kunder skal ikke være nervøse, selvom de sidder med billetter til en dato umiddelbart efter den konfliktvarslede.

Det fastslår SAS-kommunikationschef Mariam Skovfoged:

Hvad skal jeres kunder gøre, hvis der ikke kommer en aftale inden 26. april?

- Det er vi ret overbeviste om, at der vil være. Vi forventer, at vores pilotforening - ligesom os - også ønsker et stærkt langsigtet SAS, og vi arbejder for det samme, så vi håber selvfølgelig, at der er en aftale.

Betyder det, at I ikke er forberedte, hvis der ikke kommer en aftale?

- Det vil jeg ikke komme ind på. Vi er altid forberedte i et flyselskab, der kan ske mange forskellige ting, som vi hele tiden skal tage højde for. Så vi gør selvfølgelig alt for at tage os af vores kunder. Men vi regner med, at der kommer en aftale, siger Mariam Skovfoged.

Væk med eksisterende aftaler

Piloterne mener ifølge René Arpe, der er formand i Dansk Pilotforening, at SAS har valgt at 'fjerne eksisterende aftaler om samarbejde, produktion, karriereudvikling og anciennitetssystemer'.

– SAS ønsker at præsentere disse forhandlinger som en kamp om en unaturlig begrænsning af ledelsesretten, hvilket er helt forkert. Vores krav er, at aftalerne og deres intentioner respekteres. SAS tjente således 1,7 milliarder kroner i 2017 og 2,1 milliarder i 2018 med disse aftaler. Der er derfor ingen grund til, at aftalerne ikke skal fortsætte, siger pilotformaden i en pressemeddelelse.

Den udlægning kan kommunikationschef Mariam Skovfoged ikke genkende:

- Når vi starter en forhandling, bliver der sendt nye krav frem og tilbage - der er ikke noget, der bare bliver ført videre.

- Jeg kan ikke kommentere direkte på forhandlinger. Men jeg kan sige, at det er sådan, at de lønøgelser, vi har generelt, og de samtaler og overenskomstforhandlinger, vi har med vores ansatte, skal følge resten af markedet. Og det er også det, vi ønsker her, siger Mariam Skovfoged og henviser i øvrigt til, at SAS befinder sig i et meget konkurrencepræget marked.

- Vi ønsker et stærkt langsigtet konkurrencedygtigt SAS. Og man kan sige, at de krav, som vores pilotforening stiller her, de bidrager ikke til ansvarlighed i et marked, der er så konkurrencepræget, som vores branche er.

FacebookTwitter