Tema Asylstramninger

Satiretegner bag nazi-Løkke: Danmarks nye asylstramninger er modbydelige

Manden bag den omstridte satiretegning af Danmarks statsminister fortryder intet.

Det var denne karikatur i The Guardian, som Steve Bell stod bag. (Foto: Steve Bell © The Guardian)

Selvfølgelig er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke nazist.

Men de nye lovstramninger, der giver myndighederne lov til at beslaglægge flygtninges værdigenstande, er så skammelige, at der i den grad er brug for at sætte dem helt på spidsen.

Det er meldingen fra den britiske satiretegner Steve Bell, der tidligere på ugen tegnede Danmarks statsminister i en nazi-lignende uniform. Karikaturen blev bragt i den britiske avis The Guardian, og den skabte efterfølgende stor debat i de danske medier.

Asylstramninger

Regeringen har vedtaget en række asylstramninger, som har vakt voldsom debat - både herhjemme og i udlandet. Blandt de mest diskuterede stramninger er, at asylansøgere skal betale en del af omkostningerne, hvis de har værdier for over 10.000 kroner. Og at de først kan søge om familiesammenføring efter tre år, mens deres sag er under behandling. Læs mere i temaet.

Gå til tema

Men tegneren selv fortryder ikke.

- Dette modbydelige stykke lovgivning skiller sig så markant ud, at jeg blev nødt til at lave en karikatur af den, siger Steve Bell til P1.

- Selvfølgelig er det stødende at sammenligne Venstre med et nazistparti, som statsministeren også selv siger i tegningen. Min pointe er bare, at det er det, man gør – og ikke det man siger – der tæller. Og det er uden tvivl modbydeligt og skammeligt, det statsministeren har gjort, og det skal man forholde sig til, siger han.

Steve Bell er helt med på, at Danmark ligger i top, når det handler om at bruge penge på nyankomne asylansøgere.

Men det er underordnet i forhold til denne tegning, understreger han.

- Men karikaturen drejer sig om de konkrete stramninger. Jeg havde bare forventet bedre af Danmark, som jeg altid har respekteret. Loven klæder ikke Danmark, og derfor bør I droppe den hurtigst muligt.

Britiske Steve Bell fortryder på ingen måde den nu meget berømte tegning, han har lavet af Lars Løkke Rasmussen.

Opslået af DR Nyheder på 29. januar 2016