Saudi-Arabiens ambassadør indkaldt til alvorssnak med Udenrigsministeriet

Saudi-Arabiens rolle i spionsag er uacceptabel, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder Saudi-Arabiens rolle i spionsagen fra Ringsted for uacceptabel. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Den opsigtsvækkende udvikling i spionsagen fra Ringsted fik onsdag udenrigsminister Jeppe Kofod til at indkalde Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily, til et møde med Udenrigsministeriets politiske direktør.

Det oplyser Udenrigministeriet i en pressemeddelelse.

Tidligere onsdag oplyste PET og Midt- og Vestsjællands Politi, at tre iranske medlemmer af eksilgruppen ASMLA sigtes for at have støttet terror og for at have modtaget finansiering fra en saudisk efterretnigstjeneste i perioden 2012-2018.

- Det er meget alvorlige nye sigtelser, som myndighederne i dag har offentliggjort. De nye sigtelser gør en allerede helt uacceptabel sag endnu mere alvorlig, og kræver en klar reaktion, siger Jeppe Kofod.

Minister: Det er uacceptabelt

De tre dansk-iranere fra Ringsted er i forvejen sigtet for at spionere i Danmark på vegne af Saudi-Arabien og for at have hyldet et terrorangreb i Iran den 22. september 2018.

Fra dansk side vil man ikke acceptere den slags aktiviteter, udtaler Jeppe Kofod.

- Det er i dag fra dansk side gjort krystalklart over for den saudiarabiske ambassadør, at vi ikke under nogen omstændigheder vil acceptere den slags aktiviteter, og vores ambassadør i Riyadh har gentaget samme budskab direkte over for de saudiarabiske myndigheder. Jeg agter også selv at rejse sagen med den saudiarabiske udenrigsminister, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Sigtet for at spionere for Saudi-Arabien

Sagen om de tre dansk-iranere med bopæl i Ringsted har taget en opsigtsvækkende drejning siden 2018, hvor de kom under livvagtsbeskyttelse af PET.

Det skyldtes deres aktiviteter i organisationen ASMLA. Den kæmper for, at Ahwaz-regionen i det sydvestlige Iran gøres til en selvstændig arabisk stat.

Iran betragter til gengæld ASMLA som en terrororganisation og har i årevis anmodet Danmark om at få udleveret lederen af ASMLA-gruppen i Danmark.

Tilbage i februar blev iranerne desuden sigtet for at spionere på vegne af Saudi-Arabien ved at indsamle og overdrage oplysninger om personer og virksomheder i Danmark til en saudisk efterretningstjeneste.

FacebookTwitter