Hemmelig korrespondance: Saudisk efterretningstjeneste betalte 600.000 kroner for demonstration i København

Gruppe i Ringsted spionerede, støttede terrorgrupper og modtog millionbeløb fra Saudi-Arabien til politisk aktivitet i Danmark.

Habib Yabor Kabi fra Ringsted er leder af separatistgruppen ASMLA. Fredag blev han fundet skyldig i en sag om spionage og terrorstøtte. (Foto: © Jonas Olufson Grafik: Emil Thorbjörnsson, Ritzau Scanpix)

Der var slagråb, taler og blafrende flag, da en gruppe mennesker i regn og blæst lørdag den 10. januar 2015 protesterede foran Irans ambassade i det fashionable villakvarter på Østerbro i København.

Blandt deltagerne var iranere med arabisk baggrund, der råbte slagord mod Iran og forsøgte at råbe danske politikere og medier op om undertrykkelse i det mellemøstlige regime.

Hvad der ikke fremgik, var, at demonstrationen var betalt med penge, som separatistgruppen ASMLA med hovedsæde i Ringsted havde modtaget fra et andet mellemøstligt regime.

Pengene kom fra Irans hovedfjende, Saudi-Arabien.

Det afslører en hemmelig beskedudveksling mellem ASMLA i Ringsted og den saudiske efterretningstjeneste, som DR har haft adgang til.

- Det her er jo helt åbenlyst en form for propaganda i en regional konflikt i Mellemøsten, siger efterretningsforsker og lektor Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet.

Fredag fastslog Retten i Roskilde, at ASMLA i Ringsted sammenlagt har modtaget 15 millioner kroner fra saudierne.

Spionkrig i Europa

  • DR har sammen med NRK i Norge og Vpro i Holland undersøgt den hemmelige spionkrig mellem Saudi-Arabien og Iran, der udspiller sig i Europa.

  • Fredag blev tre ledende personer fra ASMLA i Ringsted fundet skyldige i blandt andet spionage for Saudi-Arabien og støtte af terrorgrupper i Iran.

  • Mændene er Habib Yabor Kabi, der kom til Danmark som flygtning i 2006, hans lillebror og svigersøn.

  • De tre mænd er centrale figurer i separatistgruppen ASMLA, der fra sit hovedsæde i Ringsted arbejder for at løsrive et område omkring storbyen Ahwaz i Iran.

Bad om penge til at flyve demonstranter ind

Den hemmelige korrespondance viser, at ASMLA i Ringsted i begyndelsen af december 2014 skrev til den saudiske efterretningstjeneste.

Gruppen præsenterede en plan om at holde demonstrationer i København og Bruxelles, som de bad saudierne om at finansiere.

Der skulle bruges penge til at leje busser i Sverige, Tyskland og andre nabolande, så deltagere i demonstrationerne kunne blive fragtet frem og tilbage, fremgår det.

Gruppen anmodede ifølge korrespondancen også om penge til flybilletter, så deltagere kunne blive fløjet til og fra demonstrationerne og blive indlogeret på hotel.

Habib Yabor Kabi (m.f.) med sin lillebror, Tamim Farouck Beck (t.v.) og sin svigersøn, Jacob Mohamed (t.h.). De er alle fundet skyldige i blandt andet spionage. (Foto: © Liselotte Sabroe Grafik: Emil Thorbjörnsson, (c) Ritzau Scanpix)

600.000 kroner til demonstration i København

Den hemmelige korrespondance viser også, at gruppen i Ringsted bad om penge til ”honorarer til journalister” og til at betale asylansøgere for at deltage.

Det sidste ville koste 60 euro per person, står der i henvendelsen til den saudiske efterretningstjeneste.

Saudierne blev derudover informeret om, at demonstrationen ville blive sendt live på YouTube, og at flere medier ville dække demonstrationen.

I starten af januar 2015 skrev ASMLA i Ringsted igen i al hemmelighed til den saudiske efterretningstjeneste, viser korrespondancen.

Denne gang kvitterede gruppen for pengene og redegjorde for, hvad de var blevet brugt til.

Samlet kvitterede ASMLA alene ved denne lejlighed for modtagelsen af 400.000 euro – svarende til tre millioner kroner.

Heraf var 600.000 kroner ifølge korrespondancen blevet brugt på demonstrationen foran Irans ambassade på Østerbro i januar 2015.

Det fremgår ikke, præcis hvad pengene blev brugt på, herunder om de gik til at betale honorarer til journalister og asylansøgere.

Har modtaget millionbeløb

Ifølge skyldkendelsen i sagen har ASMLA modtaget de i alt 15 millioner kroner fra saudierne siden 2012.

Udover demonstrationer og konferencer er pengene gået til at drive tv-stationer i Ringsted og Holland, som sender via satellit til de arabiske mindretal i det sydvestlige Iran.

Andre penge har ASMLA sendt videre til terrorgrupper i Iran, der står bag selvmordsbombeangreb, angreb med vejsidebomber, kidnapninger og andre terrorhandlinger.

Sagen giver et usædvanligt indblik i, hvordan Saudi-Arabien investerer i Iran-fjendtlige aktiviteter, siger lektor Rasmus Christian Elling fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet:

- Der udspiller sig en kold krig mellem Saudi-Arabien og Iran på verdensplan. Den udspiller sig mange forskellige steder. Blandt andet i Danmark, Sverige og Holland, som tilfældigvis er steder, hvor mange af de arabiske, etniske aktivister er havnet i eksil.

Da ASMLA i 2020 holdt konference på Amager i København, skete det under massiv politibevogtning for at beskytte blandt andre ASMLA-leder Habib Yabor Kabi. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen Grafik: Emil Thorbjörnsson, Scanpix)

- Det er jo absurd

I Folketinget finder flere udenrigsordførere det helt uacceptabelt, at den saudiske efterretningstjeneste har finansieret politiske aktiviteter i Danmark.

- Det er jo absurd, at de bag om ryggen på det danske diplomati – på den danske stat – har været med til at opildne til at plante konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran på dansk jord, siger Marcus Knuth fra De Konservative.

Eva Flyvholm fra Enhedslisten mener, at der er behov for mere kontrol med, hvordan lande som Saudi-Arabien agerer i Danmark.

- Udenlandske efterretningstjenester skal hverken finansiere forbrydelser, terrorvirksomhed eller deres politiske kæpheste i Danmark, på den måde som vi har set her. Og derfor skal der lukkes ned for de pengestrømme, siger hun.

Afviser at føre 'stedfortræderkrig' i Danmark

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at konflikter fra Mellemøsten ikke skal bringes til Danmark:

- Det tager jeg fuldstændig afstand fra, og det har jeg også gjort klart over for de pågældende lande.

Den saudiske ambassade ser imidlertid sagen som et dansk anliggende.

- Det er meget vigtigt for os at understrege – med allerstørste tydelighed – at vi på ingen måde er en del af en såkaldt "stedfortræderkrig" her i Danmark eller andre steder i verden, skriver ambassaden til DR.

Der er strafudmåling i sagen mod de tre ASMLA-medlemmer i marts.