Sayed og familien har været mindre end et døgn i Danmark: 'Alt ændrede sig pludselig på kort tid'

Gennem de seneste døgn er flere fly med afghanske evakuerede landet i Danmark.

De evakuerede skal indtil videre bo på asylcenteret Center Sandholm. I forgrunden ses oversætteren Sayed, der taler med DR Nyheders reporter.

Fredag morgen landede endnu et evakueringsfly i Kastrup og med ombord var blandt andre oversætteren Sayed og hans familie fra Afghanistan.

Da DR Nyheder taler med den mand, som af sikkerhedshensyn bliver kaldt Sayed, er det derfor mindre end 24 timer siden, han ankom til landet.

- Jeg har det godt, fordi vi kommer fra en meget kritisk situation. Det var meget farligt, og Taliban er meget farligere end tidligere.

- Alt ændrede sig pludselig på kort tid, og folk forsøger at komme ud af Afghanistan. Specielt dem, der eksempelvis har arbejdet for internationale organisationer eller for militæret.

Han beskriver rejsen ud af landet som meget svær på grund af kaos ud til lufthavnen.

- Det var en grufuld tur fra Kabul til lufthavnen. Der var tusindvis af mennesker, som forsøgte at komme ind uden rejsepapirer. De ville bare flygte fra Taliban.

Særligt minutterne i lufthavnen husker han tydeligt.

- De råbte os op i lufthavnen om morgenen, og da vi løftede vores hånd, sagde en dansk person, at vi havde tilladelse til at komme frem, siger han.

Selvom Sayed er 'meget meget glad' for at være komme ud, kan han ikke lade være med at tænke på dem, der står tilbage.

- Vi er bekymret for vores pårørende - venner og brødre - som stadig er i Afghanistan. De forsøger at komme ud, men det er der ikke rigtig nogen chance for.

Flere mangler stadig at blive hentet til Danmark

Indtil videre er 384 personer blevet evakueret fra Afghanistan til Danmark, oplyser Udenrigsministeriet. Derudover er meldingen, at man har evakueret alle lokalt ansatte i Afghanistan, der har taget imod tilbuddet om evakuering, og som har været ansat inden for de sidste to år.

Danmark har desuden hentet tidligere tolke for de danske styrker, ansatte fra længere tilbage end to år, menneskerettighedsaktivister, personer fra danskerlisten og ansatte fra FN og Nato ud.

Men der er stadig flere, som mangler at komme til Danmark.

- Alle spor afsøges for at sikre, at folk kan komme sikkert fra Kabul og ud i lufthavnen, og det er dér, den store sikkerhedsudfordring er i øjeblikket. Det er det, alle lande kæmper med, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

DR Nyheders reporter taler med Ahmed, der ankom til Danmark fra Afghanistan fredag morgen.

'Ingen kender fremtiden'

En anden, der ankom til Danmark med evakueringsflyet fredag morgen, er manden, som af sikkerhedshensyn også er anonym og derfor bliver kaldt Ahmed.

- Jeg har det godt og er taknemmelig for, at Danmark har hjulpet og reddet os.

Ligesom Sayed fortæller han også om en hård rejse mod lufthavnen.

- Det var meget svært, for som alle ved, så var vejen til lufthavnen blokeret. Det har ikke været let, men nu er vi glade for at være her.

Han har sin familie med, og det betyder meget, at de netop kan være i sikkerhed sammen. Indtil videre kan de få midlertidigt ophold i Danmark i to år, og herefter må tiden vise, hvad der skal ske.

- Lige nu er vi her, og vi lover at blive to år, og så kan vi senere søge om asyl. Men ingen kender fremtiden - heller ikke politikere i Afghanistan og Danmark. Vi ved ikke, hvad der vil ske i Afghanistan, så jeg kan ikke sige, hvad vi kommer til at gøre i fremtiden.

De personer, der er landet på dansk jord, bor på Center Sandholm i Nordsjælland.

DR Nyheder er bekendt med både Sayed og Ahmeds rigtige navne.

FacebookTwitter