Scanninger sendte nyrepatienter i kørestol

Patienter med nyresvigt er i årevis blevet behandlet med et kontraststof, der efterfølgende gjorde dem endnu mere syge. De fik smertende ben, og nogle af dem er ligefrem endt som kørestolsbrugere. Lægerne advarer kraftigt mod brugen af stoffet.

I forbindelse med scanningen fik patienterne sprøjtet kontrastvædske ind i kroppen. Den har siden gjort dem syge. (© Scanpix/Corbis)

Patienter med nyresvigt er i flere år blevet behandlet med et kontraststof, der har gjort dem endnu mere syge.

Patienterne fik indsprøjtet kontraststoffet, mens de blev scannet, og mange af dem blev efterfølgende ramt af en tidligere ukendt sygdom.En undersøgelse foretaget af læger fra Herlev og Gentofte Amtssygehus viser, at det var kontraststoffet, der gjorde, at de udviklede den nye sygdom.Flere blev kørestolsbrugere- Det er en sygdom, man kun har kendt til i de seneste ti år, og som viser sig ved hævelser og smerter i benenene, specielt underbenene. Og så udvikler det sig i de værste tilfælde til, at huden på benene bliver kraftigt fortykket og stiv, sådan at patienterne mister evenen til at gå normalt.- Vi har eksempler på patienter, som er blevet kørestolsbrugere som følge af det her, siger 1. reservelæge på Herlev Amtssygehus Peter Marckmann til Radioavisen.Ikke forsøgskaninerMan kunne fristes til at tro, at patienterne har været brugt som forsøgskaniner for stoffet. Men det er det slet ikke tale om, understreger han.- Det kan man ikke sige. Over hele verden har man haft tendens til at benytte sig af denne her type undersøgelser i højere og højere grad. Og der har Herlev egentlig været et foregangssted. Det var fordi, man mente at ved at benytte den type undersøgelse, sparede man patienterne for nogle komplikationer, som man kender til ved den tidligere anvendte metode. Men omkostningerne har vist sig at være for store, så vi har stoppet med at bruge denne metode, som er MR-scanning med kontrast, fortæller han.Både Lægemiddelstyrelsen og lægerne fra Københavns Amt har advaret deres kolleger landet over mod at bruge stoffet, og deres undersøgelse bliver i dag offentliggjort i et amerikansk nyrelægetidsskrift.

Facebook
Twitter