Scleroseramte Lene: Betaler 7200 kroner om måneden for hjælp

Lene Vinther er en af de mange handicappede, der må betale for pleje og hjælpemidler af egen lomme, fordi kommunen ikke vil bevilge den nødvendige hjælp.

Lene Vinther er en af de mange handicappede, der må betale for pleje og hjælpemidler af egen lomme, fordi kommunen ikke vil bevilge den nødvendige hjælp. (© DR)

Lene Vinther har sclerose på tiende år, og hun har fået det værre den senere tid.

- Jeg er blevet dårligere gående, jeg kan ikke løfte fødderne, min venstre fod, den vil slæbe, siger Lene Vinther.

Hun kan kun gå ti meter ad gangen, og nu kan hun ikke længere køre bil. Derfor har hun søgt kommunen om ekstra hjælp fra en plejer, så hun får hjælp 37 timer om ugen.

- Nu er jeg blevet så dårlig, at jeg ikke selv kan komme ind i bilen, så jeg kan ikke køre bil mere. Så jeg skal have nogen til at køre, fordi vi bor på landet, og jeg skal have nogen til at køre for at handle ind og komme til træning. Så det er nødvendigt med en hjælper, slår hun fast.

Hjælpen fra kommunen udebliver

Men Lene Vinther får ikke den ekstra hjælp, hun har bedt om.

Tværtimod skærer kommunen i den hjælp, hun allerede er bevilget. Det betyder, at hun går fra at have hjælp fra en plejer 30 timer om ugen til nu kun 25 timer om ugen.

- Jeg tænkte, jamen det kan da ikke passe, siger Lene Vinther og fortsætter:

- Det er da underligt, at kommunens sagsbehandler bliver sendt ud og anbefaler, at det skal være 37 timer. Så jeg var jo helt lamslået over, at de kunne finde på at skære i den.

25 timer er ikke nok

Hun er godt klar over, at det er for at spare, men hun blev alligevel meget overrasket, da hun hørte, at hjælpen blev skåret ned. Hun er overbevist om, at 25 timer om ugen ikke er nok til at dække hendes behov.

- Nej, det kan vi ikke nå. Jeg skal hjemmefra mindst en halv time før, jeg skal til træning. Så er jeg til træning en time, og så går der mindst en halv time før vi er hjemme igen. Og vi skal også handle ind, forklarer hun.

Derudover hjælper plejeren for eksempel også med at lave aftensmad, rydde op og vaske tøj.

Hvis Lene Vinther skulle klare sig med de 25 timers hjælp om ugen, ville det indebære, at hun måtte skippe et bad eller sprænge en træning over. Og det ser hun ikke som en mulighed.

Må punge ud af egen lomme

Det betyder, at Lene Vinther nu selv må betale for den hjælp, hun mener, at hun har brug for.

Hun betaler derfor sin personlige plejer 7200 kroner om måneden for på den måde at kunne klare sig gennem dagligdagen.

- Det, synes jeg, ikke er rimeligt, for det er vi jo ikke vant til - at skulle betale for hjælpen, når den er nødvendig, siger hun.

Kommunen skærer i hjælpen

Lene Vinther bor i nordjyske Mariagerfjord Kommune. Her vil man ikke kommentere på den konkrete sag, men siger, at borgerne generelt må forvente mindre hjælp fremover.

Men det er ikke rimeligt, ifølge Lene Vinther. Hun mener, at man skal have den hjælp, man har behov for. Og har man så lyst til mere end det, så må man selv betale for det.

- Den danske økonomi er godt nok dårlig, men jeg mener ikke, at vi er så dårligt stillet, at vi ikke har råd til at yde en ordentlig pleje til de ældre og handicappede, siger Lene Vinther.

FacebookTwitter