Screening kan være med til at udrydde én type kræft - alligevel møder halvdelen ikke op

Hjemmetest kan være en del af løsningen for at få især flere unge kvinder til at blive tjekket for livmoderhalskræft.

HPV-infektioner kan medføre celleforandringer i livmoderen, der kan forårsage kræft. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Alt for få kvinder bliver screenet for livmoderhalskræft.

Kun 52 procent af kvinder i alderen 23-29 år takker ja til tilbuddet om screening for livmoderhalskræft.

Det er en bekymrende statistik, fordi undersøgelsen ellers er enormt effektiv til at opdage tidlige tegn på kræft, mener overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Hos Danske Regioner vil man gerne have tallet op på 70 procent, og det skal ske ved at tilbyde en hjemmetestordning, siger formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach (RV).

Hjemmetest ala tampon

Hjemmetest skal løse det problem, at nogle kvinder ikke dukker op til screeningerne, fordi de ikke vil have lavet en gynækologisk undersøgelse.

Af den grund er regionerne i gang med at udbrede HPV-hjemmetest til alle, der ikke møder op til celleskrabet, så tallet for livmoderhalskræftscreeninger kan blive banket op på 70 procent, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, og som Karin Friis Bach drømmer om.

Lige nu kan man lave hjemmetest i Region Hovedstad og Region Midtjylland, men det bliver udbredt til hele landet, da det indtil videre er en meget succesfuld ordning, forklarer Karin Friis Bach.

HPV-vaccine er en anden af de vigtige komponenter, der er med til at nedbringe antallet af livmoderhalskræfttilfælde (Arkivfoto: FRED TANNEAU/Scanpix) (Foto: © Fred Tanneau, Scanpix Denmark)

Jesper Bonde er seniorforsker på Hvidovre Hospital og ansvarlig for hjemmetest i Region Hovedstaden, hvor ordningen har været i gang i længst tid.

Her har man fået 30 procent af dem, der ikke har svaret på screening-indkaldelsen til at blive testet.

- Vores erfaringer er rigtig, rigtig positive. Det er nok primært den gynækologiske undersøgelse, der gør, at kvinder ikke deltager i screeningen, siger han.

Og dén kommer man altså uden om ved hjemmetesten, der fungerer ved, at man derhjemme indsætter en plastikbørste i livmoderhalsen, lidt ala som man indsætter en tampon, i fem sekunder.

Det betyder, at flere kvinder får mulighed for at deltage i screeningen på egne præmisser, siger Jesper Bonde, der er sikker på, at metoden gør en stor forskel.

Til foråret bliver det også muligt at blive hjemmetestet i Region Syddanmark, lyder det fra afdelingschef i praksisafdelingen i regionen, Trine Lungskov.

Livmoderhalskræft kan udryddes

Hvert år får 340 kvinder i Danmark konstateret livmoderhalskræft.

Hvis man overlever kræften, spænder senfølgerne heraf fra tidlig overgangsalder, hævede ben efter lymfeknudedannelse, problemer med sexlivet, problemer med vandladning, og at man risikerer at få fjernet sin livmoder og ikke kunne blive gravid.

- Så det kommer med en stor pris, og den kan forebygges, understreger Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

Noget, der i den grad bakkes op af WHO, der vurderer, at livmoderhalskræft mere eller mindre kan udryddes, hvis flere deltager i screeningerne.

- Det er et ambitiøst mål, og de mener, det vil tage 100 år at nå dertil, men de mener også, at de allerede er i stand til at udrydde sygdommen i højindkomstlande som Sverige og Australien inden for fem-syv år.

- Og tænk, hvis vi kan udrydde en kræftsygdom. Hvor stort er det ikke lige, siger Janne Bigaard.

Men flere skal altså deltage i screening, hvis det samme skal gøre sig gældende i Danmark.

  • Forstadierne til livmoderhalskræft udvikler sig typisk 10-15 år, før det bliver kræft.

  • Det er hyppigst kvinder mellem 35-45 år, der får livmoderhalskræft.

  • Derfor er det vigtigt, at man deltager ved undersøgelserne allerede ved første indkaldelse som 23-årig.