Se argumenterne: Derfor bør vi droppe sommertid

Landsforeningen mod sommertid har flere grunde til, hvorfor sommertid burde afskaffes.

En naturvejleder fra Blåvand Naturcenter beretter, at perioden med forstyrrelse af fuglelivet i området forlænges i sommertidsperioden. Fugle og dyr får ikke den nødvendige tid til at søge føde i den stille tid om morgenen, når uret stilles frem. (© Colourbox)

Landsforeningen mod sommertid har over 1000 medlemmer på landsplan, og de har over 3000 fans på Facebook.

Her er nogle af foreningens argumenter for, hvorfor sommertid bør afskaffes - eller som medlemmerne kalder det: Sommertidens forbandelser.

Ødelægger søvnen

- Forlængelse af dagen sker på bekostning af søvnen; man går senere i seng og sover mindre.

- Undersøgelser viser at mennesker i dag, i forvejen, sover for lidt i forhold til kroppens og hjernens behov.

- Den medicinske verden ser her en årsag til øget træthed om foråret - efter den bratte overgang til sommertid. Nye videnskabelige undersøgelser, vedrørende søvnhormonet melatonin, viser, at manipulering, ændring af tiden i forhold til lyset påvirker den naturlige udskillelse i hjernen af dette hormon.

Går ud over sukkersygepatienter og børn

- Endvidere rammes personer med svær diabetes, der er på arbejdsmarkedet, af fænomenet. Disse mennesker er nødt til at leve et meget regelmæssigt liv med faste måltider. De har det skidt i op til en måned efter viserflytningen, det vil sige op til to måneder om året.

- Også fra vuggestuer og plejehjem meldes om problemer fordi døgn- og søvnrytme slås i stykker.

- En fransk undersøgelse blandt praktiserende læger viser et øget forbrug af medikamenter, i særdeleshed beroligende medicin, når tiden skifter i forhold til lyset.

Øger CO2

- Undersøgelser viser, at flere og flere mennesker anskaffer sig aircondition i soverum for at få temperaturen ned, inden de skal i seng. Dette belaster i væsentlig grad vores CO2-udslip, idet disse apparater bruger meget strøm. Hvis vi fastholdte den naturlige tid ville solen gå ned en time tidligere end i sommertiden - hermed fik vi en time mere, uden sol, til at køle vore huse ned, naturligt.

Dyrene får det dårligt

- Inden for landbruget, i særdeleshed malkekvægssektoren, kan der registreres ulemper. Dyrene bliver urolige med dårligere mælkekvalitet og sur mælk til følge.

- Også fugle og dyr i naturen lider skade. En naturvejleder fra Blåvand Naturcenter beretter, at perioden med forstyrrelse af fuglelivet i området forlænges i sommertidsperioden. Fugle og dyr får ikke den nødvendige tid til at søge føde i den stille tid om morgenen, når uret stilles frem. Det giver en højere stressfaktor og kan på længere sigt betyde døden for et højere antal end nødvendigt, da de ikke opnår den nødvendige foderstand inden vinterens komme.

- Mange dyr bliver kørt ned på vejene fordi dyr, naturligt, lever efter lyset og ikke kan finde ud af at vi mennesker pludselig er på vejene på andre tidspunkter end normalt.

Teknikken driller

- Omkring tekniske problemer kan nævnes, at flere former for elektronisk/ teknologisk udstyr skal stilles om.

- Katalysatorer virker dårligere, da det ved sommertid bliver koldere om morgen, når vi kører på arbejde.

HUSK - det er natten til søndag, at tiden skal stilles en time frem.

Facebook
Twitter