Se billederne: Danmarks nye center for arkitektur og design åbner i dag

Kulturinstitutionen BLOX ved København Havn åbner for offentligheden i dag.

 • Bygningen BLOX mellem Langebro og Det Kongelige Bibliotek i København åbner for offentligheden i dag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • De seneste år har man kunne følge opførelsen af BLOX midt i København. Her er kaner ved byggeriet fotograferet lørdag den 5. september 2015. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)
 • Frederiksholm eksisterede ikke før 1660erne og blev til gennem gradvise opfyldninger af havnen. Siden 1960erne har området, hvor BLOX nu ligger, fungeret om legeplads og parkeringsplads. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
 • To milliarder kroner har fonden Realdania brugt på bygningen Blox i Københavns Havn. Den skal blandt andet huse Dansk Arkitektur Center. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Ved siden af BLOX vil en ny cykel- og gangbro blive opført til at forbinde Frederiksholm med Christianshavn. Broen skal hedde Lille Langebro og løbe parallelt med den nuværende Langebro. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Fra højre bestyrelsesformand i Realdania Michael Brockenhuus-Schack, dronning Margrethe, Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård og overborgmester Frank Jensen under indvielsen BLOX fredag den 4. maj 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Ved åbningen optrådte "svævende balletdansere" på bygningens facade. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Blandt andre talte kultur- og kirkeminister Mette Bock ved indvielsen af BLOX fredag den 4. maj 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Også Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård talte under indvielsen. Her i en af bygningens foredragssale. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Foruden Dansk Arkitekturcenter og Dansk Designcenter rummer BLOX 22 lejligheder, et fitnesscenter, en café og arbejdspladser til omkring 500 mennesker, der arbejder med forskning og udvikling inden for design, arkitektur og byliv. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Ligesom ved den Sorte Diamant løber færdselsåren Kalvebod Brygge gennem bygningen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Den gamle legeplads på Frederiksholm er erstattet af en ny. På samme måde er der designet en række offentlige byrum omkring BLOX. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 12

En ny kulturinstitution og et af Københavns helt store udviklingsprojekter åbner i dag dørene op for offentligheden.

BLOX hedder den geometriske bygning, som er placeret ved den gamle Bryghusgrund på Frederiksholm i Københavns Indre By.

Den er tegnet af den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas' tegnestue OMA, og har allerede inden åbningen delt vandene. "Kedelig”, ”klodset” og ”katastrofal” kalder kritikerne byggeriet, mens andre mener, at den "tilfører danskernes Nyhavnsnostalgi kant og mod".

Nyt center for arkitektur og design

BLOX rummer 27.000 kvadratmeter og er dermed næsten samme størrelse som naboen Den Sorte Diamant. Foruden Dansk Arkitekturcenter og Dansk Designcenter, som flytter fra deres tidligere adresser på Christianshavn og Frederiksholms Kanal, rummer bygningen 22 lejligheder, et fitnesscenter, en café og arbejdspladser for 500 personer, der arbejder med forskning og udviklingen inden for arkitektur, design, byliv og iværksætteri.

Ifølge arkitektens egen præsentation er bygningen ”et studie i bæredygtighed og exceptionel arkitektonisk kvalitet, der kombinerer boliger, kontorer, byliv og kulturinstitutioner”.

En svær placering

Med åbningen af BLOX stopper en knap 100 år gammel hovedpine blandt arkitekter og beslutningstagere.

BLOX er nemlig placeret på den gamle Bryghusgrund, hvor Kongens Bryghus oprindeligt blev opført i 1722. I 1923 stoppede produktionen af øl, og det blev allerede dengang besluttet, at der skulle bygges nyt på grunden.

I 1941 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence for grundens nye udformning. Det samme skete i 1967 og igen i 1993. Men hver gang gik projektet i sig selv; enten var der ikke økonomi til det, eller også blev det vurderet, at grunden var for lille.

I 1994 blev grunden overdraget til Ørestadsselskabet, og i 2005 købte fonden Realdanias datterselskab Realdania By&Byg den. I 2006 blev OMA valgt som arkitekt, og i 2013 blev det første spadestik til byggeriet taget.

Efter indvielsen af BLOX bliver der opført en ny cykel- og gangbro mellem Christianshavn og det nye byggeri. Broen kommer til at løbe parallelt med Langebro og vil få navnet Lille Langebro.

Facebook
Twitter