Se de private billeder: Også Danmark har haft besøg af pukkelhvaler

Det er ikke kun langs den Californiske kyst, man kan spotte hvaler helt tæt på.

Pukkelhval i fuld spring kun 50-100 meter fra Søren Bomholts båd. (Foto: Søren Bomholt © Søren Bomholt)

En lystfisker fik sig lidt af en overraskelse, da en pukkelhval forleden begyndte at bolte sig i vandet kun få meter fra hans båd i bugten ud for Monterey i Californien på den amerikanske vestkyst.

Helt så tæt på er der ingen der har været på en pukkelhval i de danske farvande, men dog lige ved og næsten. Vi skal tilbage til sommeren 2014, hvor lystfisker Søren Bomholts linse fangede en pukkelhval i hopla i vandet ud for Høruphav på Als.

  • Pukkelhvalen i Monterey var ikke langt fra at vælte lystfiskerbåden omkuld. (Foto: Douglas Croft/Caters News © Douglas Croft/Caters News)
  • Knap så tæt på var pukkelhvalen ved Høruphav i 2014. (Foto: Søren Bomholt © Søren Bomholt)
  • Lystfisker Søren Bomholt kom dog tæt nok på det store dyr til at få taget nogle gode billeder. (Foto: Søren Bomholt © Søren Bomholt)
1 / 3

Pukkelhvalen, der kan blive op til 15 meter lang og 35 ton tung, havde følgeskab af endnu en pukkelhval og var dage forinden blevet observeret ved Middelfart:

- Marianne Lorenzen observerede klokken 19.30 en seks til ti meter lang hval mellem den nye lillebæltbro og Strib fyr, lød opslaget på hvaler.dk, hvor hvalentusiaster kan skrive om deres hvalobservationer, så andre også kan følge hvalernes færden i danske farvande.

Hval-entusiaster hjælper forskerne

Siden er der spottet pukkelhvaler i danske farvande adskillige gange - senest i 2018.

Hvor det engang var meget usædvanligt at støde på en pukkelhval, er det nu noget der sker med et par års mellemrum, fortæller hvalforsker Carl Kinze, der også står bag hjemmesiden hvaler.dk:

- Egentligt burde pukkelhvalerne være længere oppe nordpå, men det sker altså, at de kommer forbi de danske farvande. Vi har en masse hvalobservatører i landene omkring Østersøen, der holder øje med hvalernes færden, tager billeder og melder ind til os, så vi kan følge deres færden tæt.

Carl Kinze er med til at "uddanne" hvalentusiasterne, der i forvejen er vilde med at observere hvaler, som "citizen scientists" - altså borger-forskere - så de kan bidrage med vigtige informationer, de "rigtige" forskere kan lære af:

- Nogle gange dukker de op i Østersøen, uden vi ved besked, men ofte opdager observatørerne det og giver besked, så vi kan følge deres videre færd og holde øje med deres adfærdsmønstre, fortæller Carl Kinze.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk