Se den første drone, der leverer en hjertestarter ved dit dørtrin

For første gang på dansk jord skal hjertestartere transporteres med drone ud til folk med mistænkt hjertestop.

Dronen testes i Aalborg, hvor der er et særligt sikkert og overvåget luftrum, som bliver styret af kontroltårnet i Aalborg Lufthavn. (Foto: Everdrone)

For hvert minut der går, før hjælpen bliver sat i gang, falder dine overlevelseschancer med cirka 10 procent, hvis du falder om med et hjertestop.

Derfor er det med store forventninger, at der i dag bliver sendt et helt særligt stykke elektronik i luften over Aalborg.

For første gang på dansk jord skal en hjertestarter nemlig transporteres med drone ud til folk med mistænkt hjertestop.

- Det her er første gang, vi rent faktisk flyver ud med en drone med en hjertestarter til virkelige hjertestop, fortæller Fredrik Folke, der er professor og forsker ved Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Det vil sige, at vi flyver ind over beboede områder, og kan placere hjertestarteren stort set på dørtrinet ved en person, som har hjertestop – inden ambulancen når frem.

Allerede i dag vil aalborgensere kunne se dronen i luften, og de næste dage går med testflyvninger. Men allerede fra tirsdag i næste uge er dronen i operationel drift.

- Vores håb er, at vi måske kan komme frem til et hjertestop bare tre til fire minutter før. Det vil sige, at vi forhåbentlig kan øge chancen for overlevelse med måske 30-40 procent, siger Fredrik Folke.

Dronen hejser hjertestarteren ned fra luften

Når der fra næste uge bliver ringet 1-1-2 i Aalborg er det altså muligt for alarmcentralen at sende mere end en ambulance og hjerteløber afsted mod et mistænkt hjertestop.

- Vores system er sat op på en måde, så det automatisk sender en besked til dronen om, at den skal starte op, fortæller Jan Lindberg, vagtchef i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland.

Efter dronen er blevet aktiveret, vil den flyve afsted mod den rette lokation. Men dronen lander ikke, når den er nået sikkert frem.

I stedet bliver den i luften og hejser hjertestarteren ned på et sted, hvor den kan blive samlet op. Herefter vil hjertestarteren bippe, så personer på jorden nemt kan finde frem til den.

Og selvom forhåbningerne til den nye hjælper er store, så har dronen stadig begrænsninger.

- Hvis det blæser for meget, eller det er regnvejr, kan den ikke flyve. Men det er en teknologi, der udvikler sig hele tiden, og der bliver bedre droner.

- Nu laver vi de første forsøg her, men i fremtiden har vi måske droner, som kan flyve i mere blæsevejr, i regnvejr eller om natten også, siger Jan Lindberg.

Hjertestarteren sidder i den lille røde pakke under dronen. Hjertestarteren hejses ned fra luften, når dronen er nået frem. (© DR Nyheder)

Svensk drone har allerede reddet liv

Projektet i Aalborg er et samarbejde mellem Region Nordjylland, Region Hovedstaden, det svenske dronefirma Everdrone AB og Karolinska Instituttet i Stockholm. Siden sommeren 2020 har vores svenske naboer fløjet med samme type drone i og omkring Göteborg.

Erfaringerne fra Sveriges næststørste by har været meget positive, fortæller Louise Kollander, forsker og ph.d. ved Region Hovedstadens Akutberedskab.

- I det første studie, de lavede i Sverige, nåede de i gennemsnit frem cirka to minutter før ambulancen. Men i nogle tilfælde nåede de frem helt op til fem minutter før, til trods for at det sker inde i byen, hvor der ellers også er mange ambulancer til stede.

De svenske droner har også allerede reddet et enkelt liv.

- Her var det en 71-årig, som faldt om med hjertestop og fik påsat en drone-leveret hjertestarter og overlevede med rigtig godt resultat efterfølgende, fortæller Louise Kollander.

Ifølge hende handler det i første omgang om, at vi her i Danmark nu skal bevise, at dronerne rent faktisk også kan flyve ud og levere hjertestarteren, ligesom man har gjort i Sverige.

- Jeg håber, at vi forhåbentlig kan flyve til langt størstedelen af de hjertestop, der måtte være i det område, vi dækker.

- Vi dækker omkring 110.000 personer. I snit regner vi med at få cirka halvandet hjertestop om ugen, vi kan flyve til. Forhåbentlig er der nogle af de tilfælde, hvor vi gør en forskel, siger Louise Kollander.

Kan hjælpe i udkantsområder

Projektet i Aalborg er stadig et pilotprojekt og har som mål at indsamle erfaringer.

Men hvis de viser sig at være gode, kan dronerne også komme i luften i resten af landet. Særligt i områder hvor der kan gå lang tid, før ambulancerne normalt når frem.

- Det kan også være i mere øde områder. Det kan være på mange af vores dansker øer eller særlige steder, hvor mange opholder sig om sommeren som for eksempel strande, hvor der ikke er ambulancer i umiddelbar nærhed, siger professor Fredrik Folke.

Tidligere har man på Fyn testet, om dronerne var i stand til at flyve med hjertestarterne. Men dengang fløj de ikke hjem til folk med hjertestop. Derfor er det nu første gang, at dronerne skal afsted til reelle hjertestop.

- Jeg ser dronen som en helt ny løsning til rent faktisk at kunne nå frem til nogle af de personer, som vi ikke tidligere har været i stand til at hjælpe. Derfor er vi meget spændt på at se, om det ikke også vil betyde, at vi kan hjælpe folk i udkantsområder, som får hjertestop.