Se fartkortet: Kører folk alt for stærkt, hvor du bor?

Folk fra landet træder hårdest på speederen og bliver blitzet af politiet. Se hvor i landet bilister er dukse og fartsyndere.

ARKIVFOTO. I enkelte områder kørte blev hver tiende bilist blitzet, da han kørte forbi fartmåleren. Se hvor. (Foto: Lars Paaske) (Foto: Lars Paaske)

Opdateret kl. 8.47. Rettelse: FDM oplyser, at de ikke ser fartkontrollen som en pengemaskine, men at kontrollen kan holde steder, hvor det ikke er optimalt i forhold til at forebygge ulykker.

Blitz, blitz, blitz. Over en million gange har politiets fartvogne blitzet hurtig-kørere i 2015-2016.

Men det er meget forskelligt, hvor i landet folk kører for stærkt.

Flest fartsyndere er der i områder som Sydsjælland, Lolland-Falster, ved den jyske højderyg og i Vendsyssel, viser DR´s analyse af tal fra Rigspolitiet.

Til gengæld er bilister i Storkøbenhavn, nogle fynboer og jyder i bestemte områder mere lovlydige, når det gælder fart.

En kontrol gav tusind bøder

Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi mærker, at mange ser stort på hastighedsbegrænsninger. På enkelte kontroller har politiet blitzet over tusind fartsyndere, oplyser Erik Mather, leder af det lokale færdselspoliti.

- Når der er god plads på vejen, synes folk ikke, der er fare på færde og træder hårdere på speederen end, hvad godt er, siger han.

- Jeg kan bare ryste på hovedet, hver gang jeg ser hastigheder på over 200 kilometer i timen. Så er der noget folk ikke har forstået. Vi har ikke fri hastighed i Danmark, understreger Erik Mather.

Fart forværrer ulykker

Generelt bryder bilister på landet oftere fartgrænsen end byboer, forklarer trafikforsker Niels Agerholm, lektor på Aalborg Universitet.

- Jo længere folk kører, des mere er de tilbøjelige til at køre lidt for hurtigt. Folk der kører langt, tror de vinder mere tid, siger han.

I byerne lægger trængsel en dæmper på farten. Den tætte trafik giver sammenstød, men når farten er mindre, er skaden ofte knap så stor. Værre er ulykkerne på landet, oplyser trafikforskeren.

Hov - der var fart-blitzen

Når så mange bilister i Sydsjælland og på Lolland har fået taget billede til politiets store fart-foto-album, skyldes det også, at fotovognen ofte ikke står synligt fremme. Politiet bruger hyppigt en trefod, hvor kameraet sidder og parkerer så lidt væk, oplyser Erik Mather.

- De fleste bilister oplever ikke, hvad der sker, før kameraet blitzer. Det handler ikke om at gå i flyverskjul, men at vi ikke kan holde med det ene hjul på vejbanen, siger han.

FDM er kritisk overfor de mange bøder, og hvorfor politiet ikke skilter med færdselskontrollen.

- Man kan undre sig over, at når så mange kører for stærkt, at politiet så holder sig i skjul. Hvis det handlede om at få farten ned, ville det være mere effektivt at sætte et skilt op og oplyse om risiko for færdselskontrol. Det får farten ned i stedet for en skjult fotovogn, siger FDM´s chefkonsulent Torben Lund Kudsk.

Han mener, at det ofte er for tilfældigt, hvor fartkontrollen sker, og at det ikke altid drejer sig om at forebygge ulykker.

I begyndelsen af denne uge beslutte transportministeren at erstatte nogle af politiets fotovogne med stærekasser.

- Der skal nemlig ikke herske tvivl om, at hastighedskontrollen skal ske med det formål at forebygge ulykker – og ikke at skovle penge ind i statskassen, sagde Ole Birk Olesen (LA).

Facebook
Twitter