Lemvig Kommune har modtaget 250 flygtninge, og det er så mange for den vestjyske kommune, at der snart ikke er flere egnede boliger.
- Hvis vi skal modtage flere flygtninge, bliver det på andre vilkår. Der kan blive tale om midlertidig indkvartering i haller. Vi er ved at nå smertegrænsen i forhold til boliger. Det er svært at finde flere, siger kommunaldirektør Lars Keld Hansen.
Han fortæller, at flygtninge er søgt mod venner og familier, så antallet af ukrainere i Lemvig på en måned er fordoblet. Flygtningene bor blandt andet på en fiskeriskole og snart i en tidligere ombygget daginstitution.
Det kniber at finde ledige boliger i nogenlunde afstand af skoler, børnepasning og indkøb.
Morsø Kommune har også vanskeligt ved at finde egnede boliger, og regeringen forventer, at flygtningestrømmen tager til.
Over 100.000 ukrainske flygtninge kan komme til Danmark, hvis krigen trækker ud, fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde i går.
- Det vil uden sammenligning være den største mængde fordrevne, der kommer til Danmark siden 2. verdenskrig. Fuldstændig uden sammenligning med noget, vi har prøvet før, sagde ministeren.
Mattias Tesfaye oplyser, at det kan blive aktuelt at huse flygtninge midlertidig i telte, hvis kommuner lige som Lemvig, ikke kan finde flere egnede boliger. Men:
- Det er ikke tanken, at de skal indkvarteres i telte i lang tid.
Lemvig er som Disneyland i forhold til Ukraine
Natalya Fink på 37 år flygtede med sine egne to børn og søsterens to børn til Harboøre nær Lemvig, hvor hun har nære venner.
Hun takker med det samme fra den store støtte fra lokale, foreninger, kirken og kommunen. For eksempel hjælper frivillige børnene med at bage snobrød og pandekager over bål på en shelterplads ved FDF-huset.
- Folk hjælper vores børn. Ikke kun med at føle sikkerhed, men også at være glade. Her er det som i Disneyland, men i Mariupol, Kharkiv og Kyiv høres der sirener. Det er et helvede, hvor folk venter på, at noget går galt, siger hun.
Natalya Fink håber, at familien hurtigt kan vende tilbage til Ukraine. Men hun vil snart begynde at lære dansk og gerne have et job, for ingen ved, hvor længe krigen varer.
Viborg byder 500 flere flygtninge velkomne
Mens Lemvig og Morsø har vanskeligt ved at finde egnede boliger til de mange flygtninge, så er situationen anderleds i Viborg.
Kommunen er klar til at modtage dobbelt så mange flygtninge som de 500, der indtil videre er kommet.
- Det skal ikke være en annonce for at få mange ukrainske flygtninge til Viborg, men når flygtninge kommer og gerne vil være her, synes vi, det er dumt at sende dem videre til andre kommuner, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).
Han peger på, at kommunen har mange ledige lejligheder, og studieboliger står tomme, fordi udenlandske studerende på grund af corona ikke er kommet til byen.
Samtidig er der plads til flere elever i skolerne.
Flygtninge kan presse velfærdssamfundet
Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfey siger dog, at så mange ukrainske flygtninge for øjeblikket tager mod Danmark, at kommuner kan blive tvunget til at sige stop.
- Vi ender nok i en situation, hvor mange kommuner når en grænse, hvor nu vil deres lokale velfærdssamfund blive så presset, at de ikke ønsker flere flygtninge, siger ministeren.
Kommuner kan vælge at modtage flere flygtninge end den kvote, som de er blevet tildelt, hvis de ønsker det. Men det er en fælles opgave for alle kommuner at hjælpe, så flygtninge vil blive fordelt rundt i landet, understreger Mattias Tesfey.