Se kortet: Disse 35 kommuner forbyder afbrænding

Se hvor i landet, du skal være ekstra opmærksom, når du tænder op i grill og laver bål.

En voldsom naturbrand hærgede Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede mellem Vejle og Billund den sidste weekend i maj. (Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

Solen har braget ned over landet i flere uger, og der er knastørt derude.

Drypvis som det vand, der ikke er kommet ned fra himlen, har flere af landets kommuner indført afbrændingsforbud, og i dag er Fyn også kommet med på listen. I forvejen var Middelfart Kommune omfattet af forbuddet, men nu er resten af Fyn altså kommet med.

Dermed er der nu indført forbud mod afbrænding i 35 kommuner.

- Vi indfører afbrændingsforbud, fordi vi i længere tid har haft en tørkeperiode uden regn. Så lige nu er alting meget tørt udenfor, og der er stor fare for, at der vil opstå brand, hvis man bruger åben ild, siger Michael Enevold Petersen, der er myndighedschef hos Beredskab Fyn.

Et afbrændingsforbud betyder, at man skal bruge dertil indrettede bålpladser, hvis man vil tænde op i grill eller bål. Ukrudtsbrænderen skal man holde nallerne fra, og cigaretskodder skal ikke smides i naturen.

Man må dog gerne grille, hvis man stiller den på et fast underlag, der ikke kan brænde.

At dømme ud fra DMI’s tørkeindeks er der ganske høj risiko for tørke flere steder i landet, og dermed er risikoen for naturbrande også høj.

Flere kommuner kan være på vej med forbud

Jarl Vagn Hansen er formand for Danske Beredskaber, og han forudser, at flere kommuner vil følge trop med afbrændingsforbud.

- Det varme vejr, som nu har været over os længe, har sendt tørkeindekset på himmelfart. Bundvegetationen er tørret helt ud, så hvis der kommer bare den mindste glød, får det lynhurtigt fat, siger han.

Og det kan få konsekvenser for sankthansaften. Den kan nemlig blive uden bål flere steder i landet.

- Det er ikke for sjov, at vi indfører afbrændingsforbud. Det er alvorligt, og som det er nu, kan man ikke afbrænde et sankthansbål. Så må man nøjes med en grill på fast underlag på terrassen, siger Jarl Vagn Hansen.

Men faktisk tyder noget på, at vejret kommer til at skifte i weekenden. En koldfront kan nemlig være på vej ind over land fra vest, og det betyder, at der kan komme nedbør og torden.

Ifølge den månedsprognose, som DMI netop har sendt ud, vil vejret fra slutningen af weekenden og i næste uge blive køligere, og der kan komme byger flere steder.

DMI er dog ikke meget for at pege på de steder, hvor det kan komme til at regne mest eller sætte mængde på nedbøren, for prognoserne er stadig ganske usikre.

I næste uge ser temperaturen ud til at lande mellem 18 og 23 grader i dagtimerne med en blanding af sol og skyer. Men byger kan blive hyppigere, og de kan være kraftige med hagl og torden.

Antal af naturbrande

  • 2009: 1.802

  • 2010: 1.212

  • 2011: 1.290

  • 2012: 1.120

  • 2013: 1.808

  • 2014: 1.514

  • 2015: 1.143

  • 2016: 1.262

  • 2017: 1.152Kilde: Beredskabsstyrelsen

Facebook
Twitter