Se kortet: Hvilke baby-navne hitter, der hvor du bor?

Nye tal fra Danmarks Statistik afslører, hvad nyfødte børn hedder landet over.

Københavnerne vil skille sig ud, mens jyderne er mere konservativt anlagt, når det gælder navne til nyfødte børn. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

På landsplan er Ida og William for andet år i træk de mest populære navne til nyfødte pige- og drengebørn. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men der er store forskelle på, hvilke navne der hitter, hvis vi kigger på listerne over populære navne med mere regionale briller.

For mens Ida er det mest populære pigenavn i Syddanmark og i Midtjylland, er Ella i top i hovedstaden, Sofia på Sjælland og Freja i Nordjylland.

Når det gælder nyfødte drenge, foretrækker nybagte forældre i Midtjylland og Nordjylland William. I hovedstaden ligger Oscar i top, mens Noah er mest populær på Sjælland og Malthe indtager førstepladsen i Syddanmark.

Navneforsker: Københavnerne vil skille sig ud

Spørger man navneforsker på Københavns Universitet, Birgit Eggert, ser forældre tilsyneladende forskelligt på navnelisterne, afhængig af deres bopæl.

- Man vælger bevidst at undgå de populære navne i København. Her går man op i at skille sig ud.

Hun tilføjer, at befolkningssammensætningen i øvrigt er mere forskelligartet i hovedstaden, hvilket også kan vise sig, når der skal vælges børnenavne.

Anderledes står det til i Jylland, mener Birgit Eggert:

- Her er man mere konservativ anlagt, når det kommer til navne. Derfor holder 'navnemoden' længere, når man bevæger sig uden for hovedstaden.

Popstjerner giver navneinspiration

Blandt højdespringerne på navnelisterne finder vi Hugo hos drenge og Ellie hos piger. Hugo er hoppet fra nummer 56 i 2017 til 27 i 2018, mens Ellie lå nummer 36 i 2017, og i 2018 ligger på en 24. plads.

Ifølge Birgit Eggert kan det have noget at gøre med populariteten hos den danske popstjerne Hugo Helmig og den britiske ditto, Ellie Goulding.

Facebook
Twitter