I marts 2021 besluttede Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale at give 220 millioner kroner til 17 organisationer.
Pengene skulle gå til oplevelser til ældre og udsatte, og målet var at sætte gang i oplevelsesindustrien, der var i krise under covid-19.
DR har fået aktindsigt i redegørelser sendt til Socialstyrelsen om, hvordan pengene er blevet brugt.
Omkring to tredjedele af puljen er brugt i 2022, efter at samfundet var helt åbent og covid-19 ikke længere var samfundskritisk.
Du kan høre mere om historien i DR's nyhedspodcast Tiden:
Her kan du se eksempler på, hvad støtten er gået til.
Hjemløse på spa-ophold, svampetur og med vandflyver
18 hjemløse var på Hotel Vejlefjord for 111.876 kroner, og der var også spa-ture til Lübker Spa på Djursland og 100 gavekort til wellness for 151.000 kroner på Dronning Dortheas Badstue i Kolding.
Samtidig har de hjemløse fløjet med vandflyver, sejlet med DFDS på julecruise, set FCK-Dortmund, været på Danmarks ældste konditori, La Glace, i Lalandia, i Tivoli, til bowling og i biffen.
De hjemløses organisation, SAND, valgte arrangementer ud fra, hvad de hjemløse selv ønskede.
- Det er vigtigt at forstå, at hjemløse også har drømme om ferie, kroophold, spaophold med mere, siger sekretariatsleder Ask Svejstrup fra SAND.
De hjemløses organisation har dog været flove og ambivalente over at bruge pengene til 'tant og fjas'.
På den ene side har det skabt en masse gode oplevelser, men:
- Man skal lige vende skråen, når man har været på besøg på en dyr restaurant og ved, at her kunne vi have købt indbo til en lejlighed for to hjemløse for pengene.
- Det er med en bitter smag i munden. I vil gerne give os oplevelser, men ikke gøre noget grundlæggende for at hjælpe hjemløse, siger Ask Svejstrup.
Kvinder på krisecentre holdt gadefest, spiste gourmet og var i spa
KFUK's Sociale Arbejde har holdt gadefester for op til 3.000 mennesker.
Samtidig har oplevelsespuljen eksempelvis betalt for, at brugere i Reden, på krisecentre og herberger kunne tage på spa og wellness, spise gourmet, køre med hestevogn i Den Gamle By, tage på safari i Knuthenborg og i Tivoli.
- Det har givet nogle oplevelser ud over det sædvanlige, fortæller Mads Andersen Høg, der er udviklingschef for KFUK´s Sociale Arbejde og peger på, at ti millioner kroner til oplevelser er et usædvanligt stort beløb for organisationen.
- Vi har talt med brugerne om, hvad de godt kunne tænke sig – og så har vi gjort det.
- Det tager tid at bruge så mange penge. Vi er et socialt tilbud, så det har skullet passe ind i brugernes hverdag og vores øvrige arbejde. Vores brugere har også et liv, så vi kan ikke have dem ude på restauranter og hoteller hele tiden, siger han.
Johnni Stengade Hansen er hjemløs og har sammen med andre hjemløse været på spa-ophold på Vejle Fjord for 108.401 skattekroner fra oplevelsespuljen:
Seniorer var til gratis Birthe Kjær koncerter
Danske Seniorer har holdt en række arrangementer, koncerter, foredrag og fællesspisning på kroer, cafeer og restauranter.
Samtidig har foreningen uddelt gavekort til for eksempel Den Blå Planet, revyer og museer.
Et af de store arrangementer var ti koncerter med blandt andet Birthe Kjær og Preben Christensen i oktober 2021, hvor budgettet var på 2,2 millioner kroner. Koncerterne var med gratis adgang for seniorer.
Penge fra oplevelsespuljen skulle blandt andet hjælpe ældre og enlige, som har følt sig isolerede og ensomme, fortalte daværende social- og ældreminister Astrid Krag (S).
Danske Seniorer mener, at det er lykkedes og peger på, at det er svært at lave et ensomhedstjek på de seniorer, der kommer til arrangementerne.
- Man kan ikke se, om ældre er udsatte eller ensomme. Vi kan ikke bede folk aflevere et spørgeskema, hvor de svarer på, hvor kede af det de har været.
- Men vi er lykkedes med at invitere mange nye seniorer med til arrangementer, og de er blevet præsenteret for fællesskaberne i deres lokale foreninger, siger direktør i Danske Seniorer Katrine Lester og peger på, at det er vigtigt både at få svage og stærke ældre med til arrangementer.
Væresteder tog til Shubidua, feriecamp og strikkefestival
Landsforeningen af Væresteder har både været ude at bowle, til koncerter, på restauranter, feriecamps, strikkefestival, Shubidua-koncert, i tivoli og eksempelvis til arrangementer med Flying Super Kids.
Det har ikke været nemt for landsforeningen at give gode oplevelser til sårbare og udsatte for ti millioner kroner, men krævet meget af organisationen, fortæller sekretariatschef Cliff Kaltof.
Men landsforeningen har været glad for pengene.
- Socialt udsatte på væresteder har fået oplevelser, de normalt ikke ville få, siger sekretariatschef Cliff Kaltoft og understreger, at de mange oplevelser har været med til at give fællesskab, og at alle mennesker har værdi.
Tusindvis af andre oplevelser til ældre og udsatte
Ældresagen, Røde Kors, Blå Kors, Danske Handicaporganisationer, Red Barnet, KFUM, Mødrehjælpen, SIND, Lær for Livet og Hus Forbi fik også støtte fra puljen.
Pengene er blevet brugt til blandt andet familiefestivaler, tryllekunstnere, ture til Legoland og også en række gavekort til oplevelser, oplyser organisationerne.
Ingen grænse for hvor dyre oplevelser måtte være
Da oplevelsespuljen blev vedtaget, blev der ikke sat en grænse for, hvor dyre oplevelser ældre og udsatte måtte deltage i.
- Lovgivningen har været så åben, at pengene kunne bruges meget bredt. Derfor har spaophold og gourmet også været lovlige, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.
Det har også været tilladt at købe gavekort. Havde organisationer svært ved at nå at bruge pengene, inden puljen udløb 31. december 2022, kunne de købe gavekort, som har en løbetid på tre år, oplyser professoren.
Det gjorde de hjemløses organisation, SAND, som købte 100 gavekort til 151.000 kroner til Dronning Dortheas Badstue i Kolding.