Se listen: Her er du mest udsat for gaderøverier i København

København lægger asfalt til to daglige gaderøverier i gennemsnit. Den mest udsatte strækning er Nørrebrogade.

Nørrebrogade er en af de gader i København, hvor der er størst risiko for at blive berøvet. (Foto: Janni Brixen © DR København)

Et stort antal gaderøverier plager hovedstaden - og af alle københavnske gader, stræder, pladser og veje døjer Nørrebrogade med flest problemer.

Det viser tal fra Københavns Politi, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Hvor godtfolk er..., kommer knap så godtfolk til

Det livlige hovedstrøg på Nørrebro slår blandt andet sine søster-brogader på Østerbro, Vesterbro og Amagerbro klart og indtager en kedelig førsteplads på den sorte liste over strækninger, hvor man risikerer at blive røvet.

- Det er et alvorligt problem, siger Kim Christensen (S), som er formand for Nørrebro Lokaludvalg.

- Og så hjælper det jo heller ikke, at man for et halvt års tid siden lukkede nærpolitistationen på netop Nørrebrogade, hvis man gerne vil problemerne til livs, tilføjer lokalrådsformanden.

Han bor selv på den landskendte københavnergade, hvor tusindvis af cyklister, fodgængere og buspassagerer bevæger sig frem og tilbage dagligt.

Her har politiet de seneste fem år modtaget 252 anmeldelser om gaderøverier.

Amagerbrogade er tilgengæld sluppet markant billigere med "kun" 74 anmeldelser, mens Vesterbro- og Østerbrogade begge ligger på et antal omkring 150.

Løse næver kræver iPhones

Ifølge politiet i København er gaderøverne ofte grupper af unge mænd med knive og løstsiddende knytnæver, som truer tilfældigt forbipasserende og frarøver dem kontanter, dankort og mærketøj.

Men intet kan måle sig med de kostbare og letomsættelige iPhones, som tilsyneladende er det mest eftertragtede bytte blandt gerningsmændene.

Sidste år blev der anmeldt knapt 800 gaderøverier i Københavns Kommune, og på kommunekontorerne anerkender man til fulde, at der skal gøres noget.

- Gaderøverier er et problem, som vi kommer til at følge nøje i de kommende år, fortæller kontorchef Lea Bryld, som står i spidsen for det såkaldte Center for Sikker By.

- Nørrebro kræver en særlig kriminalpræventiv indsats. Derfor investerer kommunen og politiet også rigtigt mange ressourcer derude, tilføjer hun.

Københavns Politi lancerede i efteråret en særlig indsats mod røverierne på gader og stræder, men ordensmagten har endnu ikke knækket den bekymrende kurve.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk