Se sagerne: Læk fra Islamisk Stat har fældet syv personer fra Danmark

Syv personer fra Danmark skal flere år i fængsel for at tilslutte sig IS.

De lækkede dokumenter har blandt andet vist navne, blodtyper, nationalitet og i nogle tilfælde telefonnumre til familier og venner i Danmark. Foto: Scanpix - sløret af DR.

Et lækket medlemskartotek fra terrorbevægelsen Islamisk Stat har udgjort et helt centralt bevis i retssagerne mod syv unge mænd fra Danmark, der nu er idømt lange fængselsstraffe.

De er dømt for at have tilsluttet sig terrorbevægelsen Islamisk Stat tilbage i Syrien i 2013 og 2014.

Den sidste dom faldt i dag.

De syv personer er de første i Danmark, der er dømt for at tilslutte sig en terrororganisation.

Samtidig har sagerne ført til, at den første person, som er født og opvokset i Danmark, har mistet sit danske statsborgerskab endegyldigt og bliver udvist til Tyrkiet efter endt afsoning.

Her er overblikket over de syv sager:

Første dom: Seks års fængsel

Første dom falder i Glostrup Byret den 24. juni 2016.

Her bliver syrienkrigeren Enes Ciftci – også kendt under navnet Hamza Cakan – kendt skyldig i at lade sig hverve af Islamisk Stat i 2013 og 2015.

Den 25-årige mands navn optrådte i de lækkede dokumenter fra IS, men sagen mod ham var på vej, allerede inden dansk politi fik adgang til de lækkede dokumenter.

Sagen nåede forbi landsretten og helt til Højesteret, der i november 2017 idømte ham seks års fængsel for at lade sig hverve. Højesteret tog også det danske statsborgerskab fra manden, der også er tyrkisk statsborger.

Det var første gang, at en danskfødt person, opvokset i Ishøj, mistede sit danske statsborgerskab ved dom.

IS udspringer af Irak og har spredt sig til Syrien pga. borgerkrigen. IS er kendt for brutalitet og har henrettet fanger og dræbt vestlige gidsler. Danmark kæmper mod IS som del af en international koalition. Gennem de sidste år har IS tabt terræn.

Anden dom: Tre års fængsel

Den anden dom faldt ved Retten i Aarhus den 4. oktober 2017.

Her blev en 26-årig mand (HM) idømt tre års fængsel for at lade sig hverve til Islamisk Stat. Han blev dømt for at have rejst til Syrien i to uger i september 2013. Manden har også tunesisk baggrund og blev også idømt en betinget udvisning.

Selv forklarede han, at han tog til Syrien for at yde nødhjælp.

Denne sag var den første, som primært byggede på de lækkede dokumenter.

Dommen er anket til Vestre Landsret.

Tredje dom: Fire års fængsel

Den tredje dom faldt den 26. oktober 2017 i Retten på Frederiksberg.

Her blev en 26-årig mand (AJ) idømt fire års fængsel for at lade sig hverve til Islamisk Stat i Syrien, hvor han var i fem måneder fra september 2013, og hvor han modtog våbentræning.

Selv forklarede han, at han var i Syrien for at yde nødhjælp.

Manden er opvokset i København og dansk statsborger, men da han også har tunesisk pas, havde anklageren krævet, at han mistede det danske statsborgerskab. Det undgik han.

Nu er sagen anket til Østre Landsret.

Fjerde dom: Fem års fængsel

Fjerde dom faldt den 13. december 2017 ved Retten i Glostrup.

Her blev en 22-årig mand (AL) idømt fem års fængsel for at lade sig hverve til Islamisk Stat i Syrien, hvor han opholdt sig i ni måneder fra sommeren 2013.

Han blev også dømt for at have kæmpet for terrorbevægelsen – dengang var han 18 år, boede i Ishøj og gik i gymnasiet.

Manden har også statsborgerskab i Algeriet og blev frakendt sit danske statsborgerskab.

Dommen er anket.

Femte og sjette dom: Tre et halvt og fem års fængsel

Femte og sjette dom faldt den 19. december 2017 i Retten på Frederiksberg.

Her blev et tidligere 30-årigt LTF-bandemedlem (AM) fra København idømt fem års fængsel for at lade sig hverve til Islamisk Stat, da han var 18 dage i Syrien. Han blev også dømt for at have gemt skydevåben.

En anden 21-årig mand fra København (AB) blev idømt tre et halvt års fængsel for at lade sig hverve. Han undgik dog at få frataget sit danske statsborgerskab, selvom anklageren krævede det.

Begge forklarede, at de var i Syrien for at yde nødhjælp, og at de blev holdt fanget af mænd med langt skæg og våben. De var aktive i gruppen Kaldet til Islam – den ene var under 18 år, da han rejste ud.

Ingen af dommene er anket.

Syvende dom: Fem års fængsel

Syvende sag er afgjort ved Retten i Glostrup i dag, den 9. februar. Her er en 27-årig mand fra Albertslund blevet idømt fem års fængsel og udvisning for altid til Tyrkiet for at lade sig hverve til Islamisk Stat og have været i Syrien to gange i 2013 og 2014.

Han blev også dømt for at have sat ild til sin fængselscelle.

Kilder: Anklagemyndigheden, Ritzau, Politiken og dr.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter