Se video: Dansk dykker helt tæt på grønlandshvalerne

Et dansk filmhold har gennem fem år filmet grønlandshvalens tilværelse under vandet. Også så tæt på, at dykkernes liv kunne være i fare

Den kan blive 200 år gammel, veje 20 ton og blive 18 meter lang. Og så kan den både synge - men også uforvarende komme til at gøre det af med mennesker, der gerne vil filme den...

Så galt gik det heldigvis ikke i de fem år, instruktøren Adam Schmedes og et hold dykkere har fulgt det kæmpe, arktiske dyr for at optage dokumentaren Ishavets kæmpe. Men det er ikke helt ufarligt, sagde biolog og dykker Martin Oliver Macnaughton, da han besøgte DR2:

En myre for en hval

- Man tænker, at hvis man bliver mast sådan mellem to hvaler, eller op mod noget is, så bliver man nok lidt krøllet, siger Martin Oliver Macnaughton.

- Vi er bare en lille myre for dem.

I videoen ovenfor kan du se et klip, hvor Martin Oliver Macnaughton er så tæt på en grønlandshval, at den rammer hans kamera. Men han var ikke bange i situationen, betror han DR2.

- De her hvaler havde en utrolig fornemmelse af hvor vi var i forhold til, hvor de var, siger han

Instruktør ved at standse det hele

Én, der tilgengæld var lidt bange, var dokumentarfilmens instruktør, Adam Schmedes. Da Martin Oliver Macnaughton lagde sig mellem 12 hvaler - i et område som en lille swimmingpool - var det mere, end instruktøren lige kunne magte:

- Der var jeg ved at standse det hele og havde de der kolde fornemmelser med gåsehud ned ad ryggen, siger Adam Schmedes.

- Men den anden dykker sagde: Tag det roligt, han er biolog og har en fornemmelse i forhold til dyrene.

- Men tænk engang: Et slag med halen, så er de inde under isen og så er de væk.

Film til 10 millioner

Dokumentaren Ishavets kæmpe sendes i aften på DR1. Den fortæller historien om grønlandshvalen gennem de sidste 220 år. Lige fra den første parring, til hvalfangsterne i 1800-tallet, fredningen af grønlandshvalen i 1935 og frem til tilværelsen i dag, hvor hvalen må leve med mere og mere støj i havet og klimaforandringer.

Filmen har i alt kostet 10 millioner kroner, og det er første gang, det er lykkes et dansk filmhold at komme så tæt på grønlandshvalens hemmelige verden under vandet,

FacebookTwitter