Se video: Tidligere bombehund Louie snuser efter giftdampe i Johns hus

En omskolet bombehund skal nu hjælpe med at opsnuse forurening.

Se den tidligere bombehund Louie snuse efter forurening

Snoren bliver knipset af og straks suser labradoren Louie målrettet afsted mod et køkkenskab. Han finder hurtigt frem til forureningens gemmested.

I dag er det bare en prøve, og den lille klud, der er dyppet i et chloreret opløsningsmiddel er placeret af Louies træner Mette Algreen Nielsen. Men snart kan Louie hjælpe husets ejer, John Müllertz, med at opsnuse, hvor giftige dampe trænger ind i hans hus. På Johns grund har der nemlig tidligere ligget et gammelt værksted. Her er der blevet lakeret cykelstativer og brugt affedtningsprodukter. Giftrester fra dengang er sivet ned i jorden, men dampe siver nu også ind i Johns hus.

I det gamle værksted på Johns grund er der blevet brugt affedtningsprodukter i forbindelse med lakering af cykelstel. Nu truer giftige dampe med at trænge ind i Johns hus.

Fra bombe- til forureningshund Det sidste år har DR fortalt om flere forureningssager. Senest viste en kortlægning fra Danske Regioner, at mere end 13.000 grunde er så forurenede, at de mistænkes for at true grundvandet.

Forurening er ikke kun en trussel for vores grundvand, men også for vores hjem. Og det kan være dyrt at undersøge, hvor forurening siver ind.

Derfor håber Region Sjælland og Region Hovedstaden, at Louie, som er tidligere bombehund, kan gøre det både hurtigere og billigere at finde frem til de forureninger, der for eksempel kan trænge ind i vores huse.

I private boliger kan det nemlig være svært at finde ud af, præcis hvor en forurening trænger ind, men det kan Louie nu hjælpe med, fortæller projektleder fra Orbicon Mette Algreen Nielsen. - Der er en hundenæse rigtig god, for den kan komme ind i alle afkroge. Så skal man ikke bore i gulve, skære gulvtæpper op, eller hive paneler af. Louis er der bare et øjeblik og så er vi ude igen, siger hun.

Og det kan snart komme boligejere som John Müllertz, der oplever forureninger på deres ejendom, til gode. Om et halv år er Louis nemlig klar til at komme ud og opsnuse forureninger. - Det næste trin er at komme ud i rigtige boliger, hvor der er sket et spild engang. Og så skal han lokalisere, hvor det er, så vi kan målrette vores efterfølgende undersøgelser, siger Mette Algreen Nielsen.Se mere til Louie i TV-avisen kl.18.30 i aften..