Se videoen: Elg spottet i Danmark - første gang i 19 år

Først troede jeg, at det var en stor hest, fortæller øjenvidne, som spottede elgen.

Video: Malou London

Der ventede Malou London fra Espergærde en noget anderledes oplevelse, da hun torsdag aften kørte på arbejde.

For pludselig så hun et stort dyr på marken, da hun kørte på Helsingørvej nord for Helsinge.

- Jeg så tilfældigt ud til venstre, og der så jeg det her store dyr, som løb gennem marken. Først tænkte jeg, at det var en hest, som var sluppet løs, siger hun.

Malou London valgte at køre ind til siden for at se, om hun kunne fange den ind. Men dyret løb sin vej.

Sandheden gik op for øjenvidnet, da dyret løb over vejen nær hende og forsvandt igen. Hun nåede at tage et billede og en video og var ikke længere i tvivl om, hvad hun havde set.

- Jeg kunne se på mulen, at det var en elg. Man kunne også tydeligt se, at det var en elg på måden, som kroppen og hovedet var bygget på, siger Malou London.

Første elg i 19 år

Det sker yderst sjældent, at elge selv er fundet til landet. Man har de seneste år haft et forsøg i Lille Vildmose, hvor man satte elge naturen.

Men ifølge Naturstyrelsen er der ikke bekræftet vilde elge i Danmark siden 1999. Der har været flere rygter om elge i Nordsjælland blandt andet i 2001, 2010 og 2012 – primært i området omkring Helsingør.

Efterfølgende har det dog vist sig, at der i flere tilfælde har været tale om dyr fra den voksende kronvildtbestand i Nordsjælland, som på daværende tidspunkt begyndte at etablere mindre bestande i skovene omkring Helsingør.

Denne gang er den dog god nok. Naturstyrelsen har undersøgt sagen, og den lokale vildtkonsulent kan bekræfte, at der er tale om en to-årig elgkvie.

Rettelse: I artiklen fremgik det tidligere, at der jævnligt bliver lukke elge ud i den danske natur. Det er ikke faktuelt korrekt og hermed rettet. Det er nemlig kun sket to steder i Lille Vildmose.

Vilde elge i Danmark

  • 1933: I perioden fra 1933 til 1951 levede der en elgko i Gribskov. Det fortælles om denne elg, at den blev så tam at den hver søndag morgen frekventerede bageren ved Gadekæret i Helsinge, hvor den kunne ligge på græsset i en længere periode i håbet om at få en bid morgenbrød af bagerens kunder.

  • 1942: Ung elgtyr svømmer i land i Rungsted og dør året efter.

  • 1946: To elgtyre kommer til Nordsjælland. En skydes i 1946, den anden forsvinder i 1953.

  • 1956: Ung elgtyr forsøger at svømme over sundet fra Helsingborg, den opgiver halvvejs og svømmer tilbage til Sverige.

  • 1972: En elgtyr svømmer i land ved Hellebæk, tages i karantæne i Zoo og sendes senere til svensk dyrepark.

  • 1984: Elgtyr kommer til Sjælland. Den dræbes af en bil ved Lynge.

  • 1986: Tre elgtyre svømmer til Marienlyst, Helsingør. To drukner, en fanges og kommer i karantæne i Zoo og sendes til tysk dyrepark.

  • 1999: Elgtyr svømmer i land ved Hornbæk Plantage i juni, og blev observeret et antal gange i Nordsjælland. I det efterfølgende måneder vandrede elgen rundt over en god del af Sjælland og blev bl.a. observeret umiddelbart nord for Vordingborg. Elgen blev påkørt og dræbt af et godstog den 21. maj 2000 på jernbanestrækningen mellem Roskilde og Ringsted.

  • 2018: Elgkvie (-ko) observeret og filmet nord for Helsinge den 14. juni 2018. Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk