Seks ud af ti studenter er piger

60 procent af årets studenterhuer lander på hovedet af en pige. Det er problematisk, lyder kritikken. Formanden for rektorerne vil nu lokke drengene til med idræt og kortere afstand mellem teori og praksis.

60 procent af årets studenter er piger. (Foto: © Andes Hørsholm- Aalborg, DR Nordjylland)

Pigerne er i overtal på landets gymnasieskoler, hvor det i år kun er 40 procent af huerne, som ender på hovedet af en mandlig student, skriver Urban.

Af tal fra Undervisningsministeriet fremgår det, at 15.400 af de 35.500 danskere, som netop nu afslutter deres gymnasiale ungdomsuddannelse er drenge.

Det svarer til fire ud af ti - og står i skarp modsætning til 1960, hvor fordelingen var lige omvendt.

Foruroliget

Ligestillingsforsker Karen Valeur Sjørup kalder over for Urban udviklingen foruroligende.

- Det er bekymrende, at så mange drenge undervurderer, hvor meget videnssamfundet også kommer til at betyde for deres fremtidige arbejde. Det her er lig med, at vi vil få en del mænd uden tilstrækkelig almen uddannelse. De vil være mindre robuste på arbejdsmarkedet end kvinderne, for studentereksamenen gør en mere sikker og fleksibel, siger hun.

Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening Jens Boe Nielsen erkender problematikken over for Urban.

- Gymnasieskolen er blevet en uddannelsesform, som appellerer meget højt til pigerne. Der er utrolig meget læsning og lidt praktik og bevægelse. Det skal der laves om på. Skolerne skal afspejle samfundet - og lige nu er der groft sagt en tendens til, at de drenge, som vælger gymnasievejen, enten er meget dygtige eller frafaldstruede, siger han til Urban.

Mere idræt på skemaet

Jens Boe Nielsen mener, at løsningen ligger et sted mellem flere idrætstimer og en undervisningsform, hvor eleverne får lov til at arbejde med viden i stedet for kun at læse sig til den.

- Vi diskuterer i øjeblikket, hvordan vi gør gymnasiet mere attraktivt for drenge, men har ingen klare løsninger nu. Nogle af de arbejdsformer, man kender fra htx med kobling af praktik og teori, kunne jeg sagtens forestille mig, at vi på sigt indførte, siger Jens Boe Nielsen til Urban.

Gymnasieelever enige

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er næstformand Philip Davali godt tilfreds med den udmelding:

- Gymnasiet trænger til at blive gjort mere praktisk. Lige nu er undervisningen i høj grad indrettet efter søde piger. Det er sørgeligt. For det ender med at blive et samfundsproblem, hvis drengene fravælger gymnasiet, fordi de ikke magter at sidde stille og lytte hele tiden. Skolen skal kunne rumme begge køn, siger Davali.

Bekymret forsker

På Roskilde Universitet er mandeforsker Kenneth Reinicke bekymret på sit køns vegne.

- Fordelingen mellem drenge og piger i gymnasiet skal ikke være meget mere skæv, før der er tale om en trussel mod de danske mænd. I dag har vi et udannelsessystem, som er enormt godt for de fleste piger og for nogle drenge. Det er problematisk. For en stor del af de jobs, som mænd tidligere kunne få uden eksamensbevis, er forsvundet, siger han til Urban.