Selskab bag Nord Stream: Der er sket skader uden fortilfælde

Det er uvist, hvornår gasrørledninger er repareret, siger firma.

Dette foto fra 2019 viser nogle af de rør, der via Nord Stream 2 fragter gas fra Rusland til Europa over havbunden i Østersøen. Tre brud på rørledningerne omkring Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (arkivfoto). (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Ritzau Scanpix)

Gasrørledningerne Nordstream 1 og Nord Stream 2, er ramt af "skader uden fortilfælde", oplyser firmaet bag offshore-rørledningerne, Nord Stream AG, til nyhedsbureauet Reuters.

- Ødelæggelserne, der skete samtidigt på samme dag på tre strenge af gasrørledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde, lyder det i en udtalelse fra firmaet.

Firmaet oplyser også, at det på nuværende tidspunkt er umuligt at estimere, hvornår skaderne er udbedret, så rørledningerne igen er i stand til at transportere naturgas fra Rusland til Europa.

Rørledningerne er ramt af i alt tre lækager - en 24 kilometer sydøst for Bornholm og to nordøst for øen, fortæller Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

Tidligere har firmaet bag rørledningerne været relativt fåmælt om årsagerne til lækagerne.

- I nat registrerede teknikerne ved Nord Stream 1's kontrolcenter et trykfald i begge rør af gasrørledningen. Årsagerne er ved at blive undersøgt, lød det her til morgen i en kortfattet meddelelse Nord Streams hjemmeside.

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Dr)
Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © (C) DR)

Beredskabet hævet

Herhjemme har Energistyrelsen bedt Energinet, det statslige selskab, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur, om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren til orange, det næsthøjeste niveau.

Det betyder, at energiselskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

- Myndigheder og regeringen følger situationen nøje og vil løbende holde offentligheden orienteret, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Ritzau.

Man forventer dog ikke, at lækkene får konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed for gas, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Ingen af de to gasledninger var for tiden i drift, men indeholder gas.

Nord Stream 1, der er lidt over ti år gammel, har været lukket siden starten af september.

Nord Stream 2 var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

Direktør: Vi tager det meget alvorligt

Ifølge direktør i Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, er det endnu for tidligt at udpege årsagen til lækkene:

- Det kan være et skibshavari, som går direkte ned på de her rør; der kan også være tale om en konstruktionsfejl; det kan være en bevidst handling...

- Det kan være rigtig mange ting. Det kan vi ikke sige endnu, men det er selvfølgelig bekymrende, at der er tre hændelser nogenlunde samtidigt. Og derfor tager vi det meget alvorligt og undersøger det sammen med de relevante myndigheder, siger han til P1.

Både de danske og svenske søfartsmyndigheder har indført zoner, der forbyder skibe at sejle ind over de områder, hvor lækkene er.