Selv en halsbetændelse øger risiko for psykisk sygdom

Dansk studie viser, at lette infektioner, som for eksempel en blærebetændelse, kan udvikle depression.

Nu viser det sig, at også mindre infektioner, som ikke kræver lægehjælp, også kan udvikle skizofreni og depression (arkivfoto). (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

En simpel infektion kan øge risikoen for at udvikle alvorlige psykiske sygdomme som skizofreni og depression, viser et nyt stort dansk studie.

Forskerne har tidligere afsløret, at der er sammenhæng mellem psykisk sygdom og alvorlige infektioner, hvor patienten bliver indlagt, men nu fastslås det, at det også gælder helt banale infektioner.

- Risikoen for at udvikle skizofreni og depression er fordoblet ved svære indlæggelseskrævende infektioner, siger hovedforfatter på studiet læge Ole Köhler-Forsberg fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Risskov.

Genetik kan spille en rolle

- Men det viser sig nu, at også helt almindelige infektioner, der behandles hos egen læge, såsom betændelsestilstande i de øvre luftveje eller i urinvejene senere øger risikoen for depression med 64 procent og skizofreni med 37 procent, siger han.

Forskernes undersøgelse bygger på data om infektioner og deres behandling hos alle, der er født i Danmark i 1985-2002.

Det kan også være, at nogle mennesker genetisk har højere risiko for at få flere infektioner og psykisk sygdom.

- Men det er også muligt, at antibiotika i sig selv øger risikoen for psykisk sygdom, fordi den har forstyrret sammensætningen i mave-tarm-systemet, som har tæt kommunikation med hjernen, siger Michael Eriksen Benrós.

/ritzau/

Facebook
Twitter