Selv om flyrejser forurener allermest: Flere flyver og flere flyver længere væk

Københavns Lufthavns slår i dag rekord i antal rejsende. En tendens, der går igen internationalt.

Flytrafik står for otte procent af den samlede udledning af drivhusgasser. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Aldrig er så mange rejsende passeret gennem København Lufthavn som denne sommer, og lufthavnen forventer, at dagen i dag bliver den travleste nogensinde.

Det er gode nyheder for Københavns Lufthavn, der er i fuld gang med endnu en udbygning, så den fremover kan sluse 40 millioner rejsende gennem om året i stedet for de nuværende 30 millioner.

Det er til gengæld dårligt nyt for klimaet.

- Vi ser en stor stigning i CO2-udledning fra turisme, og langt det meste kommer fra fly, siger Stefan Gössling, der er professor på universitetet i Lund og forfatter til flere bøger om bæredygtig turisme.

- Det er rimeligt at konkludere, at flytrafik står for op mod otte procent af den globale opvarmning, siger han.

Kun tre procent af verdens befolkning flyver

Det skal ses i forhold til, at kun tre procent af verdensbefolkningen flyver ud over deres eget lands grænser årligt, understreger han.

- Vi tror måske, at alle flyver, men det er en meget lille andel. Det er en eliteaktivitet. En luksusaktivitet, siger han og tilføjer, at det kun ser ud til at gå én vej for flytrafikken.

Og det er op.

- Andre lande som Kina, Indien og Brasilien er også på vej ind på markedet, så vi kommer til at se en massiv tilvækst. Ingen tror, at vi vil se mindre flytrafik, og der er ingen teknologi, der ser ud til at kunne ændre på det, siger han.

Social media får os til at flyve længere væk

Samtidig med at flere flyver, flyver vi også længere.

Ifølge junitallene fra Københavns Lufthavn valgte 15 procent flere i juni at tage på ferie uden for Europa, hvor især Asien og USA hitter. Det svarer ifølge lufthavnen selv til 140 ekstra fyldte Boeing 787 Dreamliners på en måned.

Ifølge Stefan Gösslings forskning har sociale medier blandt andet fået os til at rejse mere og længere væk, fordi vi hele tiden viser hinanden billeder fra vores usædvanlige og unikke rejser.

Derudover er det på grund af internettets overflod af rejsetips blevet væsentlig lettere selv at arrangere rejser.

Og så er det ikke mindst blevet billigere i løbet af de seneste fem år.

- I dag kan man for samme penge købe en flyrejse længere væk, end man kunne for fem år siden, siger Stefan Gössling.

- Og så tjener vi mere, og så er det en naturlig udvikling, at vi flyver mere og længere.

En tur til Thailand = fem ton CO2

Det er svært at regne ud, præcis hvor meget en flyrejse udleder af CO2 i forhold til biler, tog eller skibe. Men der er ingen tvivl om, at fly er det transportmiddel, der bruger mest energi.

En returrejse til Thailand kan ifølge den grønne tænketank Concito udlede op mod fem ton CO2 per person.

Ifølge FN skal vi til sammenligning ned på en gennemsnitlig udledning per verdensborger på mellem to og tre ton årligt, hvis temperaturerne ikke skal stige mere end to grader inden 2050.

I Københavns Lufthavn står Poul Møller fra Hvidovre. Han er på vej til Kreta med sin kone og er en af dem, der tænker over, hvad hans flyvetur gør ved miljøet.

- Det tror jeg, at mange mennesker gør, siger han og forklarer, at han sammen med sin kone af samme grund er blevet enige om kun at rejse med fly én gang om året.

- Den største udfordring i verden er den globale opvarmning. Udfordringerne med masser af flygtninge, der ikke længere kan bo, hvor de bor, bliver meget værre, siger han.

- Og man kan ikke bare sætte mure op, for hvis folk ikke kan overleve, der hvor de er, så vil de flygte. Det ville jeg også gøre, siger han.

Få politiske initiativer

Indtil videre er der ingenting, der tyder på, at udviklingen på flytrafikken kommer til at vende.

I Sverige har man godt nok indført en flyskat, som gør det dyrere at flyve, og herhjemme har Alternativet foreslået, at man skal kunne trække sine togbilletter fra i skat, hvis man vælger at blive i Danmark, flyder det ikke med politiske initiativer til at regulere flytrafikken. Slet ikke internationalt set, siger Stefan Gössling.

- Det er et ureguleret marked, og der ser ikke ud til at komme internationale regler, siger han.

- Flytrafikken er ikke med i Paris-aftalen (den internationale klimaaftale fra 2015, red.). EU har forsøgt at få fly fra uden for Europa med ind i udledningssystemet, men det er ikke lykkedes, siger han.

Poul Møller fra Hvidovre mener dog godt, at man kunne gøre noget mere politisk.

- Det kunne være fint, at der blev lagt flere afgifter på fly, og det i stedet var billigere at rejse med tog. Men det er meget billigere at rejse med flyene, og så gør folk jo det. Det er indlysende, siger han fra køen i Københavns Lufthavn.