Selvangivelse, samtykke og sociale medier: Her er bud på fremtidens skoleskema

Skattestyrelsen vil have skat og frikort på skoleskemaet, men unge mangler også viden om andre ting, mener eksperter.

Dansk, matematik og historie er klassiske fag i Folkeskolen. Nu vil Skattestyrelsen have 'SKAT' på skoleskemaet. (© Grafik: Nathalie Nystad)

Hvad skal jeg egentlig bruge det her til?

Sådan er der måske mange unge, der tænker, når de sidder i en dansk- eller matematiktime og lærer om prosa og pytagoras. Men det vil Skattestyrelsen gøre op med.

De vil nemlig gerne have skat på skoleskemaet og derfor har de fået lavet materiale, som lærere kan bruge til at undervise elever i skatteregler og lønindkomst.

- Vores interesse er, at unge, når de engang skal ud på arbejdsmarkedet, forstår, hvordan man betaler skat og forstår noget så simpelt som, hvad det vil sige at have et frikort, siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Det er en rigtig god ide, at unge mennesker får en indsigt i, hvordan financieringen af velfærdssamfundet fungerer, siger han.

Han opfordrer alle lærere til at sætte skat på skoleskemaet, da det er noget, som eleverne kan bruge til noget.

Men hvordan vil fremtidens skoleskema se ud, hvis andre organisationer fik lov til at bestemme over undervisningen? Og hvilken viden mangler, som masser af os kan bruge?

Sex&Samfund: Hvad er kønsroller?

- Seksualundervisning skal tænkes ind i alle fag, lyder det fra Pernille Ane Egebæk, der er projektleder hos Sex & Samfund. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Der er rigtig mange unge, der ringer ind og klager over, at de ikke har fået seksualundervisning, siger Pernille Ane Egebæk, der er projektleder i Sex & Samfund.

'Seksualundervisning' kan blive et nyt fag i skemaet, hvor man skal diskutere kønsroller og kropsidealer og identitet og lære, hvad #metoo og samtykkelov er. Selvom mange nok har hørt om det før, så mener Pernille Ane Egebæk, at efterspørgslen efter sådan et fag er stor.

For selvom seksualundervisning er et obligatorisk emne i folkeskolen, er det ikke en del af skoleskemaet. Derfor er det op til ledelsen på skolerne at få det integreret i undervisningen.

- Og det sker desværre sjældent, siger hun.

- Mange af de problematikker som unge støder på, når de bliver ældre, er for eksempel kropsidealer, kønsroller, pubertet og menstruation. Det er der rigtig mange, der ikke har styr på, fordi de ikke lærer det, siger hun.

Sex & Samfund har i flere år kørt en undervisningskampagne kaldet 'Uge Sex'. Her har de forsøgt at få skoler i hele landet til at sætte hele uge seks af til at undervise elever i seksualundervisning. Pernille Ane Egebæk er glad for, at mange skoler har taget konceptet til sig, men hun mener også, at det langt fra er nok med en uge om året.

- Det vil gøre en kæmpe forskel, hvis det kom på skoleskemaet, siger hun og tilføjer, at rigtig mange lærere glemmer det, når det ikke på forhånd er skemalagt i hverdagen.

Hun mener, at med alle de ting, som der sker i samfundet i dag med #metoo og samtykkelov, er behovet for seksualundervisning større end nogensinde.

- Vi vil gerne have, at skoleledelsen tager det her ansvar på sig, siger Pernille Ane Egebæk.

Arvad Finanshus: Hvordan styrer jeg min økonomi?

- Penge gør ikke en gladere, men det gør livet nemmere, siger Susanne Arvad, der direktør i Arvad Finanshus. (Foto: Kristian Djurhuus © Ritzau Scanpix)

'Økonomi' kan blive det nye fag skoleskemaet, hvor man lærer om både at have styr på selvangivelsen - men også om rådighedsbeløb, budgetter og at kunne betale sine regninger.

- Det skal fylde meget mere på skoleskemaet. En uge om året er ikke nok, lyder det fra Susanne Arvad, der er direktør i Arvad Finanshus.

- Unge mangler en generel forståelse for at lægge et budget, og det giver store udfordringer, siger hun.

- Vi ser alt for mange unge, der går ud og gældsætter sig. Så inden de bliver 18 år, bør de have en forståelse for dagligdagsøkonomi, siger hun og understreger, at det i høj grad vil klæde dem bedre på, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

Det er ikke kun unge, der ikke forstår sig på økonomi. Rigtig mange voksne, forstår heller ikke, hvad en sund økomomi er, siger hun.

- At have styr på sin økonomi, uanset hvilket ophav man kommer fra, er afgørende for, hvor godt et liv, man får, siger hun.

Hun understreger, at hvis man sætter privatøkonomien på skoleskemaet, vil det give en bedre forståelse for penge og også et bedre voksenliv.

Center for Digital Pædagogik: Hvordan sikrer jeg mine data på nettet?

Der er mange unge, der bruger det sociale medie Snapchat, men de er ikke nødvendigvis klar over, at Snapchat bruger lokationsdeling, og hvad det indebærer, lyder det fra Jonas Ravn, der er seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik. (Foto: Kacper Pempel © Ritzau Scanpix)

'Digital dannelse' kan blive det nye fag, hvor man blandt andet får indsigt i, hvordan apps kan udnytte ens lokation, eller hvordan man spotter en utroværdig hjemmeside, når man handler på nettet.

De fleste unge er i dag på sociale medier som Snapchat, Tiktok og Instagram. Men det er de færreste, der ved, hvilke tilladelser de giver til appsne, når de bliver downloadet.

- Jeg tror, at rigtig mange unge har en intuition i forhold til sociale medier, der er rigtig god. De er hurtige til at sætte sig ind i det, hvis de kan se en interesse i det. Men det er sjældent, at de sætter sig ind i de ting, man accepterer, når man får et nyt socialt medie, siger Jonas Ravn, der er seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik.

Ifølge Jonas Ravn er det vigtigt, at børn og unge får en stærkere kritisk sans, når de begår sig på nettet. Derfor synes han, at de vil være en god idé at få digital dannelse på skoleskemaet.

- Det er ikke det samme som at undervise i dansk eller matematik. Det stiller nogle helt andre krav til lærerne, siger Jonas.

Han tror, at nogle lærere måske kan være bange for at tabe ansigt overfor eleverne, da de i nogle tilfælde måske ved mere om teknologi end læren selv, fordi eleverne er "digitalt indfødte".

- Selvom emner som persondata og datasikkerhed kan virke kedeligt, er de samtidige utrolige vigtige at have en forståelse af, siger han.