Selvcensur i religionsundervisningen

Ingen af de omstridte tegninger er med i en bog om bl.a. Muhammedkrisen. Bogens forfatter indrømmer, at han har udøvet selvcensur.

Muhammedtegningerne udløste demonstrationer mange steder i verden. (© aptn)

Frygten for at krænke muslimer og opildne til voldelige aktioner har bredt sig til undervisningslokalerne på landets gymnasier, skriver Kristeligt Dagblad.

Når danske elever bliver undervist i islam, sker det nemlig ud fra en bog, som er redigeret af frygt for trusler og overgreb.

Brugt siden 2008

Det fortæller religionslektor ved Kolding Gymnasium og forfatter til den pågældende bog, Allan Poulsen, i det seneste nummer af Religion, som er et tidsskrift for gymnasiernes religionslærere.

Bogen Islamdebat, som siden 2008 er blevet brugt i religionsundervisningen på landets gymnasier, handler om terrorangrebet 11. september, den islamkritiske film Submission og om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Men den endelige version af bogen indeholder hverken illustrationer fra filmen eller af tegningerne.

Naturligt med tegningerne

Hverken Allan Poulsen eller forlaget ville bringe illustrationer af Muhammed-tegningerne - selvom intet ifølge Allan Poulsen ville være mere naturligt end at bringe tegningerne.

- Vi har fået en situation, hvor man kan blive nødt til at overveje, om der er noget, man bør være bange for at gøre. Det er noget helt nyt, som er opstået siden Muhammed-krisen, siger han.

- Det betyder, at undervisningen kan gå hen og blive mindre fri og mindre kritisk, end den bør være i et frit samfund som vores, siger Allan Poulsen.

FacebookTwitter