Selvskade og selvmordsplaner bliver delt i hemmeligt netværk med 1.000 danskere

Netværk på Instagram er farligt for sårbare unge, vurderer eksperter i selvskade.

Den unge danske kvinde Maja Luna var aktiv i priv-netværket, indtil hun tog sit eget liv i 2019. Billederne er fra hendes profil @daemonerne på Instagram. (Foto: © PRIVAT, DR Dokumentar)

Danske piger og unge kvinder mødes i et lukket netværk på Instagram, hvor de liker og deler voldsomme billeder af selvskadende snitsår, skelettynde kroppe og selvmordsplaner.

Netværket er lukket for offentligheden, og de fleste brugere gemmer sig bag lukkede profiler.

Men DR har fået adgang til netværket og har med hjælp fra en teknoantropolog på Aalborg Universitet for første gang kortlagt omfanget af netværket.

- Jeg har fundet ud af, at der er omkring 1.000 brugere i netværket, og mindst 95 procent af dem er danske. Brugerne har lagt omkring 100.000 posts op i netværket, og en stor del af de posts handler om selvskade og selvmord, siger Asger Gehrt Olesen, der forsker i, hvordan fællesskaber bliver skabt på sociale medier.

Selvmord blandt brugerne

Brugerne kalder netværket på Instagram for ”priv”, som er en forkortelse for privat. Det hentyder til, at det er meget private opslag, der bliver delt, og at der er en uskreven regel om, at brugerne ikke må fortælle, hvad der foregår i netværket.

Brugerne har tavshedspligt, medmindre nogle af brugerne virker til at være i decideret livsfare.

Flere af brugerne i priv-netværket fortæller til DR, at de har fået kendskab til netværket fra medpatienter, når de har været indlagt på psykiatriske afdelinger.

De fortæller om en lys side af netværket, hvor pigerne støtter og opmuntrer hinanden, men advarer samtidig om den mørke side, hvor brugerne bliver inspireret af hinandens selvskade og tanker om selvmord.

DR skal advare om voldsomme billeder i billedhjulet herunder, der viser billeder fra priv-netværket. DR har af etiske hensyn valgt ikke at vise de mest voldsomme billeder fra netværket.

  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
1 / 4

Mindst syv unge piger i priv-netværket er døde af selvmord, oplyser flere brugere til DR. DR kender identiteten på to af dem. En 16-årig pige, der tog sit eget liv i 2018, og den unge kvinde Maja Luna, der begik selvmord som 20-årig i 2019.

Både Maja Luna og den 16-årige pige var aktive i priv-netværket og delte tanker om, hvor dårligt de havde det, kort inden de døde.

Eksperter: Farligt netværk

Brugerne af priv har holdt netværket så hemmeligt, at Lotte Rubæk, en af de førende eksperter i selvskade i Danmark, ikke kendte til det konkrete netværk, før DR gav hende indblik i det.

Efter at have set, hvad der foregår i netværket, vurderer hun, at det er farligt for sårbare unge.

- Der er en risiko for, at man tager nogle metoder i brug, man ellers ikke ville have taget i brug. At man begynder at selvskade hyppigere og begynder at lege med tanker om døden, siger Lotte Rubæk, der er psykolog og leder af Team Selvskade i Region Hovedstaden.

Lotte Rubæk læser i videoen her op ad tekster delt i priv-netværket. Teksten kan virke voldsom.

Bo Møhl, der er professor i psykologi og ekspert i selvskade ved Aalborg Universitet, kender til priv-netværket gennem sine patienter.

- Priv kan blive et meget farligt netværk for unge, som søger accept og anerkendelse igennem netværket og mister fornemmelsen af deres egne grænser. Når de forsøger at få stabiliseret deres selvfølelse ved at følge de normer og regler, som er på netværket, bliver det farligt, siger han.

Bo Møhl og Lotte Rubæk hæfter sig særligt ved den måde, som brugere i netværket har reageret på selvmord i netværket.

- At blive inspireret af andres selvskademetoder og være vidne til, at andre dør og bliver mindet på de her fora. Det kan alt sammen være med til at fylde bægeret og blive en sidste afgørende faktor i forhold til at tage sit eget liv, siger Lotte Rubæk.

- Det er dødsens farligt, siger Bo Møhl.

Billeder strider mod Instagrams politik

Instagram har tidligere lovet at fjerne billeder fra sin platform, der opildnede til selvskade eller selvmord og fik i 2019 en ny politik om, at blodige billeder af selvskade ville blive fjernet.

Derfor undrer det teknoantropolog fra Aalborg Universitet Asger Gehrt Olesen, at voldsomme opslag i priv-netværket ikke er blevet slettet af Instagram.

- Når der kan være 100.000 posts og en stor del af dem handler om selvskade og selvmord, som er forbudt ifølge Instagram, hvorfor er det så ikke blevet opdaget.

Ekspert i selvskade Lotte Rubæk opfordrer Instagram til at tage billederne i priv-netværket meget alvorligt:

- De skal vide, at blødende sår og deling af metoder til selvmord er noget, de skal gribe hurtigt ind overfor, så der ikke sker en spredning af den her problemadfærd via deres platform.

Instagram: Vi er ikke i mål

DR har vist Instagrams politiske chef i norden, Martin Ruby, nogle af de voldsomme og blodige billeder i priv-netværket.

Martin Ruby erkender, at der ligger billeder i netværket, som burde være slettet.

- Vi prøver grundlæggende at være så dygtige til det, som vi kan være. Dermed ikke sagt, at der ikke er tilfælde, hvor vi ikke fanger det.

Det sociale medie bruger robotter og anmeldelser fra brugere til at blive bedre til at opfange og slette problematiske opslag fra platformen, siger Martin Ruby.

- Vi har ansat mange flere mennesker, som sidder og kigger på indholdet. Vi har investeret voldsomt i kunstig-intelligens-systemer, og jeg tror, at vi er nogle af dem, der er nået længst med det i verden. Men det er slet ikke for at sige, at vi er i mål med det, for det er vi overhovedet ikke.

Se Martin Ruby fra Instagram svare på kritikken i videoen herunder.

Det er ifølge selvskade-eksperterne Lotte Rubæk og Bo Møhl vigtigt, at offentligheden får kendskab til, at priv-netværket findes.

- Det er ikke noget, unge skal stå med alene. Der er nogle voksne, der skal ind og tage ansvar her, og det er vigtigt, at vi gør det, når nu vi har viden om netværket, siger Lotte Rubæk.

DR-dokumentaren "Døde pigers dagbog" om priv-netværket bliver sendt på DR1 mandag 17. februar kl. 21:25. Men kan allerede nu ses på dr.tv via dette link.

Har du brug for hjælp?

  • Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen, der ikke selv er selvmordstruede. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker, og du kan gøre det anonymt.

  • Du kan kontakte Livslinien på 70 201 201 alle dage mellem kl. 11-04, og du kan chatte med Livslinjen på www.livslinien.dk

  • Du kan også kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på 7010 1818 mandag fra kl. 09.00-19.00 og tirsdag til torsdag fra kl. 16.00 - 19.00 eller besøge foreningens hjemmeside på www.lmsos.dk, hvor der er mulighed for chat og aftaler.