Selvtest er udsolgt flere steder: 'Især i løbet af weekenden gik det helt amok'

På kun få timer oplever butikker at få udsolgt alle deres hjemmetest.

Et større dansk studie, som Mette Stautrup (på billedet) deltog i, viste, at selvtest er cirka ligeså effektivt som kviktest. (Arkivfoto) (© (C) DR Nyheder)

Det er ikke kun flæskesteg, rødkål og marcipan, der bliver revet væk her op til jul.

I år har en helt ny vare sneget sig ind julehandlen - nemlig corona-selvtest.

De små pakker bliver revet væk i øjeblikket, lyder det blandt andet fra butikskæden Matas.

- Status på selvtest hos os er, at de er fuldstændig udsolgt, siger kommunikationschef Klaus Fridorf.

Matas fik ellers et stort parti på omkring 30.000 test hjem i torsdags, men der gik kun nogle timer, og så måtte butikker og webshop melde udsolgt.

Også hos butikskæden Normal er der gang i salget, fortæller chief commercial officer Susanne Elsborg-Jensen.

- Vi mærker et run, som vi aldrig havde drømt om, siger hun.

'Helt amok' i sidste uge

Hjemmetest var fuldstændig udsolgt i Normal, da butikkerne åbnede i går morges. Og det er til trods for, at butikskæden ellers havde forsøgt at gardere sig mod det, da de kunne se, at efterspørgslen røg i vejret i begyndelsen af december.

- Da vi i starten af december godt kunne se, at efterspørgslen steg, købte vi i rigtig mange varer ind, og vi troede faktisk, vi havde dækket behovet.

- Men vi kunne konstatere, at i løbet af sidste uge og især i løbet af weekenden gik det helt amok, siger Susanne Elsborg-Jensen.

Det er med remedier som blandt andet de to her, at man kan teste sig selv derhjemme. (Foto: © Ben Stansall, Ritzau Scanpix)

Her til morgen er der kommet nye forsyninger til Normals lager i Horsens, og der er blevet taget lidt alternative metoder i brug for at få dem ud til kunderne hurtigst muligt.

Ti medarbejdere fra hovedkontoret har stillet sig selv og egne personbiler til rådighed for at bringe varer ud til det østjyske.

- Så de rullede deres personbiler til ramperne og fik fyldt bagagerummene med selvtest, siger Susanne Elsborg-Jensen.

Udsolgt på under fire timer

Udover hos Matas og Normal sælger landets apoteker også corona-selvtest. Men også her kan man risikere at kigge langt efter dem.

Apoteker Lene Just Jørgensen, som har butikker i Hammel og Bjerringbro, fik leveret en "pæn portion" test i går morges.

- Der gik under fire timer, så havde vi udsolgt, siger hun.

- Og det var ikke fordi, kunderne hamstrede helt vildt.

Lene Just Jørgensens indtryk er, at kunderne køber til sig selv og familien, som skal samles i juletiden for at forsøge at sikre sig mod at sprede smitten.

PCR-test er kun til særlige tilfælde

Og det er netop selvtest og kviktest, myndighederne opfordrer til, at man benytter sig af, hvis familien skal testes inden julearrangementerne.

Mange vil gerne testes, og det fører til lange ventetider til PCR-test, men direktøren for Testcenter Danmark, Anne-Marie Vangsted, understreger, at de mere sikre PCR-tests kun er for nærkontakter til smittede, folk med symptomer eller ved tilfælde af en positiv kvik-test.

- Jeg forstår godt, at der er mange, der gerne vil have en PCR-test, fordi der har også været rigtig meget kommunikation om, at det er den sikreste test. Men det behøver man altså ikke, hvis man skal til et arrangement, siger hun.

Set i lyset af myndighedernes anbefalinger og de stigende smittetal, forventer butikskæder og apoteker, at efterspørgslen på hjemmetest vil fortsætte.

I denne uge alene regner Matas med at modtage omkring 100.000 af de små pakker med testudstyr. Kommunikationschef Klaus Fridorf forventer, at de også kommer til at blive revet væk.

- Der er ingen tvivl om, at med den efterspørgsel, der er på selvtest nu generelt både hos Matas og hos nogle af de andre på markedet, så kommer det her med garanti til at gå rigtig hurtigt, siger han.